Два подадени сигнала в Инспекцията по труда в Добрич във връзка с ниски температури

Инспектори ежедневно правят проверки по предприятия и извършват измервания на температурите във връзка със застудяване на времето, съобщи за Добрич Онлайн Ангел Петков – директор на областна дирекция „Инспекция по труда“.

Два подадени сигнала в Инспекцията по труда в Добрич във връзка с ниски температури

Има подадени два сигнала, единият от който се оказа основателен и се вземат принудителни мерки за отстраняване на констатираните нарушения, каза Ангел Петков. По негови думи за другия сигнал са били предприети мерки още при претенциите на работниците.



Все още тече проверка по случая, където са открити нарушения, коментира директорът на „Инспекция по труда“. Той заяви, че след като бъде завършена проверката, ще може да се даде по-подробна информация относно случая.

Когато се констатира нарушение един път се правят последващи измервания в рамките на няколко дни, каза Ангел Петков.

Припомняме, че в Наредбата за минималните изисквания за микроклимата са описани също оптималните и допустимите минимални и максимални стойности на температурата на въздуха в студения и топлия период на годината при лека, средно тежка и тежка физическа работа в закрити помещения. При ниски температури оптималните стойности варират между 16 и 23 градуса, а допустимите – от 13 до 25 градуса, като по-ниски температури са допустими съответно при тежката физическа работа.

В Кодекса на труда са описани санкциите, когато има допуснати нарушения. Те зависят от основанието, на което са, уточни директорът на областна дирекция „Инспекция по труда“.

Той припомни, че при студени температури работодателите са длъжни да водят организация, при която да се работи нормално, да не се извършва дейност в студените часове на денонощието, да се въведат по-чести почивки, промяна на типа работа, която се възлага, подходящо облекло и лични предпазни средства. Ангел Петков допълни, че е нужно да се осигури наблюдение и средства за комуникация с работещи на места, самостоятелно изложени на студено.

Снимката е илюстративна