Изложба на Бронка Гюрова е експонирана в Художествената галерия

Изложба на Бронка Гюрова е експонирана в Художествената галерия
Новият изложбен календар на Художествена галерия – Добрич започна с представянето на една много значима българска художничка - Бронка Гюрова, класик от национално значение.


В своето слово при откриването Доротея Павлова – уредник в ГХГ „Борис Георгиев“ -  Варна,  разказа интересни факти от творческия  и житейски път на авторката.


Бронка Гюрова е родена на 1 януари 1910 година в Шумен. Дипломира се  в Художествена академия - София, специалност Живопис при проф. Димитър Гюдженов. Специализира илюстрация в Брюксел, Белгия. През 1947 г. се омъжва за художника Елиезер Алшех и по-голяма част от живота си прекарва в Аржентина.


Бронка Гюрова навлиза в полето на българското изкуство през 30-те години на миналия век. В периода 1933 – 1949 година Бронка Гюрова участва в множество общи изложби в София като член на Дружеството на новите художници и Дружеството на жените художнички.


Поради творческите търсения на Б. Гюрова и Е. Алшех официалната критика ги обявява за „формалисти”. Отнета им е възможността за работа и реализация у нас, семейството напуска България през 1951 г. и се установява в Буенос Айрес – Аржентина.Бронка Гюрова работи в областта на декоративно-приложното изкуство – дизайн на текстил.


През 1955 г. представя самостоятелна изложба в галерия „Muller” – Буенос Айрес, Аржентина.


В периода 1967-1995 г. художничка многократно се завръща в България.


През 1980 г. по покана за Съюза на художниците представя изложба в ретроспективен характер в галерията на бул. „Руски” 6.


През 1994 г. Бронка Гюрова гостува в Галерията в Добрич и във видео архива на ХГ е запазено интервю с художничката. То е публикувано в едно от изданията на галерията, а в изложбената зала, посетителите ще могат да го прочетат.


Умира на 5 юни 1995 г. в Буенос Айрес.


Експозицията е предоставена от ХГ – Варна и представя творби от Софийска градска художествена галерия, ХГ – Варна, Регионална библиотека - Варна, ХГ - Добрич и от колекцията на Деяна Алшех - дъщеря на художничката. Изложбата включва 55 творби: пейзажи от Балчик, Созопол, Сан Салвадор, Андите и няколко портрета на художника Елиезер Алшех, внук на художничката и др.


Изложбата ще продължи до 29 януари.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+