Кога ще приключат ремонтите на околовръстното на Добрич и пътя за Албена?

Два важни инфраструктурни проекта вълнуват жителите на добрички регион – околовръстното шосе на областния център и пътя Добрич – Албена, чиито ремонти се бавят вече с месеци.

Кога ще приключат ремонтите на околовръстното на Добрич и пътя за Албена?

Зам.-областният управител Красимир Николов съобщи, че за всеки просрочен ден фирмата-изпълнител дължи неустойка на Агенция пътна инфраструктура, като възложител на обектите.



Една и съща фирма изпълнява обществените поръчки за двата обекта. Припомняме, че тя извърши и рехабилитацията на пътя Добрич – Варна в рамките на европейския проект, който обхваща околовръстното на Добрич или трасето от международния път Варна – Кардам. Дейностите по обходния път трябваше да приключат на 15 ноември, но ремонтът на мост „Сердика” се оказва по-сложен от очакваното. Междувременно от правителството пристига указание за повишена сигурност на мостовите съоръжения, във връзка с трагедията в Генуа, което допълнително забавя ремонта. Дейностите по цялото околовръстно шосе трябва да приключат до края на януари.

Ремонтът на пътя Добрич – Албена, който е с национално финансиране, беше спрян между селата Славеево и Одърци и от септември той стана практически неизползваем.

Агенция „Пътна инфраструктура” прави опит да наеме местна фирма за довършване на 4-километровия участък, но малките предприятия са поискали авансово плащане, което не е практика за националния бюджет, коментира Николов. По думите му, при добри климатични условия, рехабилитацията ще приключи още тази пролет.