Ловец застреля куче пазач, твърди, че е било при неизбежна самоотбрана

Мирослава Цанова, организатор в овцеферма в с. Преселенци, Генерал Тошево се свърза с Добрич Онлайн. Тя сподели, че на 5 януари ловец от местната ловна дружинка застрелва с ловното си оръжие едно от нейните кучета.

Ловец застреля куче пазач, твърди, че е било при неизбежна самоотбрана

Те всяка събота и неделя ловуват, а тук в непосредствена близост има овцеферма с 1000 животни и 10 човека, които работят. Няма общо с ловните полета, сподели Мирослава Цанова.



Тя разказа, че на 5 януари от 9 до 12 часа ловната дружинка е гърмяла и почти е навлязла в територията на овцефермата. „Отидох да им направя забележка, кучетата бяха заедно с мен. През това време животните ме изпревариха и излязоха на метър от портала. Стоян Стоянов викайки, крещейки и заплашвайки, че са нападнали неговите кучета обърна пушката и  без предупреждение, без нищо застреля един от кангалите.  Tе са умни, кротки кучета пазачи, не са злобни, просто си пазят територията, заяви Мирослава. „Той като ловец не трябва да стреля на територията на населено място. Всичко, което правят е извън всякакъв закон”, допълни тя.  Жената сподели, че се е намирала на 15 метра от кучетата и пушката на ловеца е била насочена и към нея, тъй като е била от страната на животните.  „Кучето бе застреляно в гръб, как може  някое куче да нападне заднишката. Това бяха 10 големи мъже въоръжени и с джипове, измъкнаха се като престъпници, каквито са си, заяви тя. Цанова позвънила на телефон 112 и на мястото се отзовала криминална лаборатория. „Не чакам никакво възмездие, искам само да си получи заслуженото. Според мен този човек сервизно ножче не трябва да носи в джоба си, а не пистолет и пушка”, каза тя.

Потърсихме за мнение пряко обвинения Стоян Стоянов. 

„На въпросната дата, 05.01, аз и мои колеги бяхме на редовен ловен излет с нужните разрешителни, когато преминавайки покрай животновъдна ферма в землището на с. Преселенци глутница кучета, 3 на брой, извън двора на стопанството ме нападнаха в гръб и в опита си да се защитя от същите възпроизведох два изстрела, с единия, от които вероятно съм наранил кучето, заяви той.

 Стоянов каза, че въпросните животни са нямали никакви обозначителни знаци и по нищо не личало да са домашни любимци, също така не са били придружени от собствениците си. По негови думи Мирослава Цанова се е появила в последствие, след като раненото животно е започнало да издава пискливи звуци. „Тя дочу този звук и излезе от двора на фермата като отправи тези упреци. Всичко е въпрос на доказване, аз имам 6 свидетели, които присъстваха на място и видяха, че моите действия бяха в момент на неизбежна отбрана, защото кучетата, които визирам са три еднакви  по размер и са с маса не по-малка от 40 кг едното”, сподели Стоянов.  „Те бяха почти единтични, движиха се на скоци срещу мен. Аз съм възпроизвел изстрела, в момент, в който те бяха на разстояние не по-малко от 10 метра, ако не бях стрелял в момента нямаше да мога да ви дам тази информация”, допълни той.  Ловецът уточни, че когато кучето е тръгнало да се прибира към стопанския двор, собственичката му е констатирала, че то е наранено и не е присъствала на инцидента.

„Тя живее на завоя във въпросното село Преселенци, дворът им е разграден и животните се разхождат произволно и по пътното платно и по тротоара. Преминаването покрай този дом е изпитание за всеки жител на селото”, заяви Стоянов. „Информацията, която ви подавам може да бъде подкрепена от свидетели, които са присъствали на въпросния инцидент, той не е желан от моя страна, не съм го целил. Подал съм информация към компетентните органи и във времето ще бъде доказано по надлежния ред”, каза в завършек той. 

В момента тече разследване, по случая е образувано досъдебно производство.