Как честват Банго Васил в Добрич разказва председателят на „Романо дром-2002“

Навремето имало момче, което се казвало Васил и било куцо. Отишло при едно семейство да ги сурвака. Те му се чудили, но позволили на момчето да ги „удари“ за здраве. Това им донесло много късмет. Оттам идва Банго Васил и буквално означава куц Васил. За старата легенда разказва разказва Юлиян Георгиев, председател на читалище „Романо дром-2002“ в Добрич.

Как честват Банго Васил в Добрич разказва председателят на „Романо дром-2002“

Празникът се празнува от ромите  в България и е известен като Ромската Нова Година.



На 13 вечерта се събираме със семейството. На масата слагаме ястия като сарми, печено пиле, тиквеник и задължително баница с късмети и пара, обяснява Юлиян Георгиев. Той допълва , че не пропускат традицията най-възрастният мъж в къщата да завърти баницата и всеки да си отчупи парче. Горд е, че честта да я завърти е негова. 

Вечер сме само със семейството, а на сутринта на 14 януари идват сурвакари, казва Юлиян Георгиев.  Тогава хората си искат и прошка. Ходи се на кръстник с кокошка и кравай. По думи на председателя на читалище „Романо дром-2002“ от кръстника също се иска милосърдие. Предаваме си традициите, категоричен е той. 

Както всяка година, така и тази читалище „Романо дром-2002“ ще отбележи Банго Васил в хотел България на  14 януари. 


Председателят споделя, че е предвидена богата програма. В нея участие ще вземат около 60 деца, поканени са и оркестри. Освен това  празника ще уважат и студенти, които специално ще се върнат за Ромската Нова Година. 


Ще наградим и талантливи деца от читалището, загатва Юлиян Георгиев.  За отбелязването на Банго Васил в ресторанта са поканени гости, а от „Романо дром-2002“ ще присъстват 180 човека.