Вандали направиха на трески творби на Даниел Бодичев в градския парк

Поредна вандалска проява е извършена в градския парк „Свети Георги“.

Вандали направиха на трески творби на Даниел Бодичев в градския парк

За нея сигнализира в социалната мрежа Александра Антонова, която публикува и снимки. Неизвестни са увредили творби от дърворезба на Даниел Бодичев, някои от тях са направо на трески. 



За вандалщина в градския парк Добрич онлайн съобщи и миналата седмица. Тогава неизвестни хвърлиха в езерото няколко кошчета за боклук. От Общината ги възстановиха още същия ден.

Община Добрич категорично осъжда поредния вандалски акт в градски парк „Свети Георги“, в който прозира изумителна агресия. Този път се посегна на красивите дърворезби на нашия съгражданин Даниел Бодичев, който със своето творчество облагороди и промени визията на обичания от всички градски парк. Това заявиха от Общината в отговор на запитване на Добрич онлайн.


„Паркът е един от малкото в България, който може да се похвали с такива дървесни скулптури, които прославиха Добрич. За пореден път сме свидетели на необясним вандализъм и този път, засягащ изкуство. Изкуство, което вместо да ни радва и да краси заобикалящата ни среда, среща необясним и неразбираем вандализъм“, посочват от кметството. 

Община Добрич се грижи и охранява както градския парк, така и други общински обекти, обясняват от там. Осигурена е денонощна охрана на парка, на района около паметника на Хан Аспарух, на 23 места в Добрич има поставени камери за видеонаблюдение. Те са разположени на възлови кръстовища и основни пътни артерии в града. Осигурено е видеонаблюдение в ОП "Център за защита на природата и животните в гр. Добрич", на паркинга за репатрираните автомобили от Синя зона и Дневен център за деца с увреждания. Община Добрич предвижда през 2019 г. да разшири обхватът на видеонаблюдение. Мерките, които се предприемат, имат за цел да доведат до намаляване на вандалските прояви, които без причина зачестяват.  


„Община Добрич ще продължи да осигурява охрана и видеонаблюдение на места, които са с важно значение, но отговорността за тяхното опазване е на всеки един от нас. Единствено и от нас зависи да живеем в уютен и подреден град. Средствата, които ще се използват за възстановяване на детски съоръжения, градски спирки, могат да се използват за нови детски площадки, тротоари, улици“, посочват от кметството.                                                                                                                                                                                                            Снимки: Александра Антонова