Проблемът Сухо око. LacryDiag – най-новият апарат за анализ на очната повърхност - вече в Очна клиника „Света Петка“ - гр.Варна

През последните години оплакванията на пациенти от сухота в очите все повече зачестяват и придобиват характер на самостоятелно заболяване, известно в англоезичния свят като Dry Eye Disease (DED), т.е. Болест на сухото око. Вниманието на офталмолозите към това заболяване нараства, както поради увеличаващия се брой пациенти с него, така и поради по-добрите възможности за диагностика и лечение.

Проблемът Сухо око.  LacryDiag – най-новият апарат за анализ на очната повърхност - вече в Очна клиника „Света Петка“ - гр.Варна

Какво означава Сухо око?
Сухото око е мултифакторно заболяване, което е резултат от:



1.Недостатъчно производство на сълзи
2.Повишено изпарение на сълзи

Оплаквания при Сухо око
- Чувство за сухота в очите 
- Чувство за ,,чуждо тяло“ 
- Дразнене,  парене и зачервяване след продължителна работа с компютър или дълго шофиране
- Облекчаване на оплакванията при наплискване с вода 
- ,,Люти сълзи“
- Прекомерно сълзене при излагане на слънце и вятър

Причини за Сухо око:

Възраст
С напредване на възрастта настъпва възрастово обусловена атрофия на жлезите, произвеждащи трите слоя на сълзите, намаляване на половите хормони, както при жените (менопауза), така и при мъжете (андропауза).

Обкръжаваща среда
Сух въздух, запрашеност, климатични инсталации, ниска влажност, липса на естествено проветрение, продължителна работа с видеотерминали и смарт-устройства.

Лекарства
Антидепресанти, Аналгетици, Сънотворни, Антихистамини, Антидиарийни, Анти-Акне средства, Орални контрацептиви

Токсични субстанции
Тютюн и Наркотични субстанции

Очни операции
LASIK и операция за Катаракта

Очни медикаменти за топикално приложение
Антиглаукомни и Антибиотични капки и мехлеми, съдържащи консерванти, Простагландинови аналози за лечение на Глаукома

Възпалитени заболявания на конюнктивата
Хронични конюнктивити

Възпалителни заболявания на клепачите
Хронични блефарити, Ечемици

Паразитни заболявания на клепачните ръбове
Demodex

Общи автоимунни заболявания
Розацея, Себороичен дерматит, Псориазис, Хронични алергии, Ревматоиден артрит, Синдром на Сьогрен, СПИН, Хепатити

От какво зависи очният комфорт?
Очният комфорт зависи от 3 фактора:

1. Състояние на предната очна повърхност - роговица и конюнктива
2. Слъзен филм - количество и качество на неговите 3 слоя: Муцинов, Воднист и Липиден
3. Клепачи - нормална позиция и честота на мигане


Предната очна повърхност е представена от Роговицата и Конюнктивата. В тях се намират множество нервни окончания, които при дразнение (сух въздух, прах, нараняване, възпаление) подават сигнал на слъзната жлеза да произведе воднистата съставка на сълзите.

В Конюнктивата се намират т.нар. Гоблетови клетки, които произвеждат муциновия слой. Това е най-дълбокият слой на сълзите, който ,,залепва“ към роговицата и осигурява прикрепването и на останалите два слоя към очната повърхност. Всяка минута се произвеждат 1 до 2 ml сълзи.

Слъзният филм ,,измива“ от очната повърхност праха и алергените, играе ролята на лубрикант - намалява триенето между окото и клепачите, снабдява с кислород роговицата и участва в оптиката на окото.

Клепачите, освен че предпазват окото от механично въздействие, участват в производството на липидния слой чрез разположените в тях Мейбомиеви жлези. Всяко мигане  разстила сълзите върху очната повърхност. Нормалната честота на мигане е 9-10 пъти в минута или 1 мигане на всеки 3 до 6 секунди.

Елиминирането на сълзите става по два пътя: 75 % се изпаряват и 25% се отвеждат по слъзните пътища към носа.


 

Как се поставя диагноза Сухо око?  За поставяне на диагноза Сухо око офталмологът се осведомява за оплакванията на пациента -тяхната тежест, давност и зависимост от условията на средата. Ако пациентът има придружаващи очни и общи заболявания е длъжен да съобщи за тях и лечението им на своя очен лекар. Той от своя страна ще установи каква е причината за Сухото око - Намалено производство на сълзи или Изпарение, или и двете.

Най-новата апаратура за диагностика на Сухо око – LACRYDIAG

Най-новият апарат в Очна клиника ,,Св. Петка“ –гр.Варна, за неинвазивна диагностика на Слъзния филм и образуващите го структури е LACRYDIAG. С него бързо и безконтактно се прави анализ на слоевете на слъзния филм - тяхното съотношение и дебелина. Цялото изследване продължава около 4-5 минути.

LACRYDIAG представлява камера, свързана с компютър със специален софтуер на фирма Quantel Medical. Апаратът работи безконтактно, което осигурява комфорт на пациента и никакъв риск от инфекция. Той използва LED - технология с 3 светлини: инфрачервена, бяла, синя и жълт филтър.


LACRYDIAG дава възможност за три изследвания:
1. Количествено и качествено изследване на липидния слой посредством Интерферометрия.


2. Количествено измерване на сълзите чрез измерване на височината на слъзния мениск. Нормата е повече от 0,21 mm.


3. Неинвазивно изследване на Времето за разкъсване на слъзния филм (NIBUT). Това е времето (в секунди) между две мигания, за което по повърхността на роговицата се появяват първите сухи петна. Нормално то трябва да е повече от 10 сек.


4. Мейбография - показва броя и структурата на Мейбомиевите жлези в клепача, които произвеждат липидния слой на сълзите. Резултатът е автоматично изчисление на съотношението между атрофични и работещи жлези.


Допълнителни изследвания, които офталмологът може да предприеме за доизясняване на диагнозата са: - Тест на Ширмер - С филтърна хартийка, поставена в окото, се измерва омокрянето ѝ за 5 минути. Нормата е повече от 15 мм.

 

                

- Време за разкъсване на слъзния филм (BUT) с Флуоресцеин - с капка жълто багрило се отчита времето за разкъсване на слъзния филм между две мигания.


- Оцветяване на слъзния филм, роговицата и конюнктивата с багрила (Флуоресцеин, Лизаминово зелено, Бенгалско розово) - Импресионна цитология - Вземане на проби от клетки от очната повърхност - Осмоларитет на сълзите (Соленост). Когато стойността е >312 mOsm/L има данни за умерен до тежък Сух синдром.


 

- Тест за Матриксна Металопротеиназа 9 (MMP-9)


В зависимост от резултатите от всички тези изследвания офталмологът установява каква е причината за Сухо око и назначава терапия, която лекува причината и/или замества недостатъчните по количество и качество сълзи. Лечението при възпалителни заболявания на очната повърхност и клепачите се провежда с хигиенни средства, антибиотични, кортикостероидни и антиалергични капки и мехлеми, общи антибиотици. Сълзите се заместват с изкуствени сълзи под формата на капки и гелове. Някои от тях заместват само воднистата съставка на слъзния филм, а други и трите слоя: муцинов, воднист и липиден. В най-тежките случаи се налага терапия с Цитостатици. Към всички по-горни методи може да се добави и поставяне на временни или постоянни запушалки на слъзните каналчета.

Използването на новия апарат LACRYDIAG дава възможност за бърза и безболезнена диагностика на слъзния филм за пациенти от всички възрасти. До скоро се считаше, че заболяването Сухо око е приоритет само на пациентите в напреднала възраст. С бума на електронните технологии и навлизането им не само в офисите, а също и в университетите, училищата и бита, оплакванията от сухота в очите зачестяват. Вече не е необичайно в офталмологичните кабинети да влизат студенти, ученици и дори деца с такива оплаквания. След дългите часове пред компютри, таблети, смарт-телефони и видеоигри с цел обучение или просто забавление, те пристигат с оплаквания доскоро типични само за зрялата възраст. 

Прогресът и развитието на технологиите няма да бъдат спрени от Сухото око, но същите тези технологии могат да помогнат на пациенти и лекари да намерят индивидуално решение за проблема Сухо око за всяка възраст и професия.

 

Д-р Жени Борисова
Очна клиника „Света Петка“ – гр.Варна
https://st-petka-eyeclinic.bg/