За какво туристите съдят туроператорите

Туристка искала компенсация заради дъжд в дъждовния сезон, германец осъдил египетски хотел заради поздрава "хайл".

За какво туристите съдят туроператорите
Всяко пътуване е тема за много разкази. Някои обаче стигат с разказите си и до съда.

Първият случай, за който съобщава «Дойче веле» е с отправила се на сафари дама, която очевидно е имала други представи за природата в Южна Африка.

Подразнила се много от насекомите в палатката, мокрите дрехи по време на дъждовния период и шума, произвеждан от електрогенератора.

Берлинският общински съд разгледал оплакването и излязъл със соломоновото решение, че "ако на сафари, при което се нощува в палатки, се случи в тях да се промъкнат насекоми, то това може да се приеме като типично обстоятелство за страната".

Друг откривател на Африка бил предупреден изрично да не храни бродещите около хотела в Момбаса, Кения, маймуни и да затваря прозроците и вратите.

Предупредителни табели да не се изнася храна имало и пред заведенията за хранене, и край басейна. Когато въпреки това тъжителят излязъл от ресторанта с банан в ръка, една маймуна го атакувала и го ухапала.

Кьолнският съд не проявил никакво съчувствие със заключението: при наличието на подобни табели би трябвало да е ясно, че маймуните си търсят храна и виждайки банан, биха искали да го завладеят.

В eгипетски хотел пък аниматорите представили различни начини за поздрав на гостите, като избрали за германците вдигането на ръката и изричането на "хайл!"

"Жертвата" възприела това за недопустимо, както впрочем и съдът в Мюнхен: "Именно защото германците биват пародирани по този начин, у германските туристи би могло да се създаде впечатлението, че не са добре дошли." Тъжителят получил 20 % намаление за последните две вечери.

Следващото разочароващо пътуване било две седмици в Оман, но - по време на рамадана, месеца на постите. Тъжителят останал силно изненадан от изискванията, отправяни и към немюсюлманите.

Съдът в Дортмунд проявил разбиране, възприел оплакванията и туристическата агенция била осъдена да върне 10 % от цената на пътуването - понеже не била дала изрични указания.

Ако от туристическата агенция обещават "петдневна обиколка с кораб през мразовитите океани, покрити с ледени блокове", то определено може да се приеме като недостатък на пътуването фактът, че лед има само в барчето на кораба. В случая промените в климата са за сметка на организаторите - решава Върховният съд в Хамбург.

Петчленно семейство било сполетяно от цяла серия проблеми по време на триседмична почивка в Турция.

След като в течение на ваканцията трите деца едно след друго се разболели от шарка, в последния ден само десетмесечното бебе имало пъпки.

Пилотът на самолета лично огледал малкия пасажер и решил да не взима на борда потенциалния вирусоносител заради опасността от зараза.

С право - е позицията на съда в Дуисбург. Решението на пилота не би могло да се квалифицира като дефект на поръчаната и платена почивка.

Семейството не било компенсирано за 500-те евро, колкото му излязъл допълнителният престой в Турция.