Община Добричка и Г. Тошево ще си партнират по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ

На провела се днес сесия на Добрички Общински съвет, съветниците дадоха единодушното си съгласие Общината да подаде проектно предложение по процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 2” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014 – 2020.

Община Добричка и Г. Тошево ще си партнират по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ

Процедурата цели подобряване качеството на живот и възможностите за социално включване на хората с увреждания и възрастните хора, чрез осигуряване на мрежа от услуги в домашна среда и изграждане на подходящ капацитет за предоставянето им.



Съгласно Приложение „Разпределение на потребители по общини” от условията за кандидатстване  за община Добричка са определени 74 броя индикативни потребители. За да се достигне минималния брой 100 потребители за проектно предложение е необходимо община Добричка да привлече друга община партньор. След проведени разговори с други общини от област Добрич, като партньор се включи Генерал Тошево  с индикативен брой потребители. 

Максималната стойност на ремонтите, обзавеждането и оборудването на подходящи помещения е до 50000 лв. на проект, включително и закупуване на транспортни средства за извършване на мобилната работа

Максималната стойност на предоставените интегрирани здравно-социално услуги за едно лице потребител е 2016 лв. и не може да бъде по-малко от 12 месеца 

Допустими целеви групи са хора с увреждания, техните семейства и хора над 65 години с ограничения или невъзможност за самообслужване.

Не се изисква съфинансиране от страна на кандидата.