Кредитът трябваше да е освен за блок "Добрич" и за инфраструктура, за това ГЕРБ не го подкрепи

Председателят на Общинския съвет на Добрич Иво Пенчев пред Добрич онлайн

Кредитът трябваше да е освен за блок "Добрич" и за инфраструктура, за това ГЕРБ не го подкрепи

- Г-н Пенчев, как ще коментирате решението на ОбС да не подкрепи предложението за поемане на общински дълг за довършване на блок „Добрич”? Повечето от общинските съветници, чийто вот беше „въздържал се”, са от политическата партия, от която сте и Вие – от ГЕРБ.



- Всяка една от политическите партии има своите политически решения. Някои от партиите казват по-скоро със заемен ресурс да се направи блокът. Някои от партиите, включително и ГЕРБ, казват да се опитаме със собствени сили, със собствени средства да стане това. Да не се взема кредит в максимална степен, който Общината да не се окаже в невъзможност да изплаща. Общинският съветник Иван Колев предложи от бюджета за 2019 година да бъдат отделени 500 000 лева. Защо 500 000 лева? Защото докато траят обществените поръчки, докато се избере изпълнител, ще минат, по думите на Елка Димова – заместник кмет на Общината, поне 4-5-6 месеца. Това предполага, че ако се избере изпълнител и се пристъпи към започване на строително-монтажните работи /СМР/ в края на август, началото на септември реалното изпълнение на СМР ще покаже един бюджет, изразходван за 2019 година, не повече от 400 000-500 000 лева. Това е и предложението на политическа партия ГЕРБ. 500 000 лева са в своята пълнота, във възможностите на Общината със собствен ресурс през 2019 година да бъдат разходвани конкретно за тази цел. Колегите изразиха мнение, че час по-скоро трябва да бъде започнато завършването на СМР по отношение на блок „Добрич”, като по този начин, със собствен ресурс, е най-бързият възможен вариант. А 500 000 лева са абсолютно в реда на нещата. Нещо повече. Когато започне строителството Министерството на финансите ще ни възстанови 36 процента от направените разходи по отношение на жилищната площ. Този ресурс може автоматично, на актуализация на бюджет, но се съмнявам в този мандат на ОбС и на този кмет, но да речем в другия, тези пари да бъдат вложени отново в изграждането на блока. На въпрос от моя страна към Елка Димова тя каза, че се търси вариант, в който се предлага някаква хибридна сделка, т. е. част от заплащането на СРМ да бъде платена в натура, а именно в квадратура. Един такъв сценарий, който ние предлагаме от 500 000 лева тази година и, да речем, 500 000 лева, а защо не и повече, през следващата година, е напълно адекватен и напълно реалистичен. Напълно.

- В този ред на мисли, съветниците от ГЕРБ ще предложите ли при приемането на бюджета след около две седмици тези 500 000 лева за блок „Добрич” да залегнат в него?

- Ние вече го направихме. Г-н Колев още на декемврийската сесия заяви това негово изказване да се счита за анонс, че това е предложение 500 000 лева да бъдат вложени в Капиталовата програма на Община Добрич за 2019 година. Предложението вече е направено. Нещо повече. Нашата политическа партия и лично аз отсега нататък ставаме най-големите поддръжници на идеята за строителството на блок „Добрич”. Но забележете – със собствени средства и със собствени сили. Ако видим, че не можем, не се справяме със собствени сили, по схемата, която вече ни е предложена не от друг, както вече Ви казах, а от Елка Димова и Йордан Йорданов – кмета на Общината, ако се наложи някакво мостово финансиране, краткосрочно, краткотрайно, в рамките на една година, ние вече като ОбС можем да си вземем решение за някакъв такъв кредит, който да финансира частта, която МФ следва да ни преведе.

- Т. е. ако в следващи години бюджетът на Община Добрич няма възможност да заделя средства за строителството на блок „Добрич” ще търсите вариант за мостово или подобно финансиране?

- Ще търсим вариант ако не можем със собствени средства, под формата на предоставяне на бъдещия инвеститор на блока на квадратура, т. е. на площ. Както стана ясно от докладната, частта, която остава на Общината след като предоставим на правоимащите съответните обезщетения, е 3 330 кв. м. По оценки на експерти, които ни бяха предоставени, стойността й е 3 826 000 лева без ДДС. Парите, които се търсят за построяването на блока, вече не са 4, 5 милиона, както се беше коментирало преди. Когато се направи по наше изрично настояване актуализация на тази оценка се оказаха 3 850 000 лева с ДДС. Ето какво постигнахме ние само за три седмици. Другото, което е – на предходна сесия беше обявено, че стойността на оставащата за Общината част от 3 330 кв. м е около 2 милиона лева. Сметката на експерта, която ни се представи сега, е 3 826 000 лева без ДДС. Т. е. почти два пъти по-голяма стойност от това, което ни беше пуснато като една цифра на предна сесия. И аз наистина благодаря на колегите общински съветници за техния мъдър избор през декември за това, че дадоха отсрочка на Общината да предостави тази информация. Защото в информацията се крие смисълът и истината. Когато я имаме можем да вземем по-информирано решение. И сметката показва, че Общината има абсолютно цялата възможност и като финансов ресурс, стига да има желание, да отпочне СМР за завършване на блока. Това е изключително важно.

- Бяхте обвинен от общинския съветник Герман Германов, че точно Вие сте направили на комисии предложение кредитът да бъде усвоен и за инфраструктура на района около блок „Добрич”, а след това на сесията не гласувахте за него. Какъв е коментарът Ви?

- Не исках да го коментирам публично, но предвид, че Вие ме питате, аз не мога да избягам от този въпрос и коментарът ми е следният. Наистина предложението е мое, ако ще се взема кредит този кредит да не бъде в размер на 2,5 милиона лева. Тези 2.5 милиона лева да не бъдат само и единствено за блок „Добрич”, а да бъдат използвани малко по-мащабно, и за други благоустройствени мероприятия. В понеделник в комисия се каза, че ако не се приеме кредитът в този размер, за който е направено публичното обсъждане, той става вече незаконосъобразен и аз приех тази забележка. И на тази база казах: В такъв случай нека да вземем кредит, ок, но и за инфраструктура, а не само за блока. Защото сметката ясно показва, че блокът не се нуждае от 2.5 милиона лева кредит, а от много по-малък. Но ми беше обяснено, че не можем да вземем по-малък размер на кредита, защото това би означавало противоречие на публичното обсъждане. Но след като чух коментар на колеги, че част от кметския екип е казал, че нямат намерение да се съобразят с това решение, а целият ресурс от 2.5 милиона ще отидe за блока, това натежа и промени нагласата в колегите от ГЕРБ и те не подкрепиха това мое предложение. Учуди ме отговорът на въпроса, който зададох на заместник кмета, който докладва докладната, а именно за механизма, който те подготвят за разпоредителната сделка. Т. е. как ще бъдат изразходвани парите по изпълнение на допълнителните работи на блок „Добрич”. Зам.-кметът каза следното, цитирам: първо ще се разходва финансовият ресурс от 2.5 милиона, който ние гласуваме, след което ще се пристъпи към замяна на собственост. Това противоречи на моето предложение, което направих предходния ден на комисии, част от парите да отидат за инфраструктура. Защото по принцип аз съм против теглене на кредит за довършване на блока, защото могат да се намерят средства в бюджета, но към за теглене на кредит за инфраструктурни подобрения на града. Когато чух отговора на въпроса от страна на г-жа Димова, че те на практика подготвят разходване на целия ресурс само и единствено по перото за довършване на блок „Добрич”, стана ясно, че Общината няма намерение нито един лев от кредитния ресурс да вложи в инфраструктура. Това ме подтикна да не подкрепя тегленето на кредит от 2.5 милиона.

- За вземането на решение бяха необходими 21 гласа, "за" гласуваха 20 общински съветници, т. е. само един глас не достигна. Вие не гласувахте въобще, не се ли притеснявате, че ще Ви обвинят, че точно Вашият глас не е достигнал?

- Аз съм на мнение, че този кредит не можеше да бъде използван само и единствено за блок „Добрич”. Нека да бъде използван част от кредитния ресурс за блока, но в никакъв случай в своята пълнота. Предложението бе направено от мен, но не стана ясно по какъв начин е направено. При положение, че анонсът е бил направен: Гласувайте каквото си искате, а ние ще си направим разпореждането с 2.5 милиона само и единствено за блок „Добрич”, това нещо не мога да го пренебрегна. Това означава подмяна на вота на Общинския съвет. По тази причина не мога да подкрепя подобен начин на отношение, подобен начин на комуникация. Наистина предложението беше мое и аз бих се радвал ОбС да го беше подкрепил. Просто това е един ресурс, който можем да използваме в изстрадалия ни град по отношение на инфраструктура.

- Г-н Пенчев, като председател на ОбС смятате ли, че започна предизборната кампания в Добрич?

- Не искам да се впускам в политически анонси. На всички е ясно какво се случва в Добрич и в ОбС. Искрите, които прехвърчат, думите, квалификациите, които се употребяват, всичко това ни подсказва, че отговорът на Вашия въпрос е по-скоро да.