Надежда Пампорова: Повече от всякога е необходимо решенията, които касаят обществото, да бъдат вземани от него

Разговаряме с арх. Надежда Пампорова за интересни идеи, свързани с Обредния дом и МБАЛ - Добрич. Не пропускаме да я попитаме и за равносметката на “ДоброЖънци”.

Надежда Пампорова: Повече от всякога е необходимо решенията, които касаят обществото, да бъдат вземани от него

В социалните мрежи попаднахме на ваше предложение към гражданите да направят избор между два варианта по темата за Ритуалния дом в Добрич: 


1.Старият да се запази и модернизира, а паркът пред него да придобие съвременен вид с изцяло ритуална функция; 

2. Да се направи нова ритуална зала в близост до алея Романтика в горната част на парка, където се правят сватбени фотосесии, а стария ритуален дом да стане детски музей с добре развит детски парк отпред. 

-  Разкажете ни малко повече за вашата идея
Това не е идея, по която аз сериозно работя или някой въобще се е заловил. Като гражданин, може би и защото съм архитект, аз наблюдавам, вълнувам се и анализирам. Преди известно време в градинката пред ритуалната зала бе поставена една чудесна детска площадка, на която се събират деца и родители.  Аз живея там и забелязах, че функцията на детската площадка по един доста неелегантен начин се сблъсква с функциите на сградата до нея, тоест Обредния дом. Дадох си сметка, че излизайки от него младоженците се скитат безпризорно. Снимах двойка младоженци, които изглеждаха тъжно между паметника на загинали добричлии, който изглежда като гроб и шарената детска площадка. Веднага започнах размисли по темата. Реших, че трябва да се направи нещо за разнообразяване на ритуалния смисъл на градинката пред Обреден дом Добрич. Започнах да правя проект.

С мен се свързаха и фотографи, които снимат подобни събития. Те споделиха, че стълбите пред Обредния дом са много удобни за разполагането на голяма група от гости, но снимките там стават бедни и сухи като общ изглед. Пред стълбите има голи плочки, които не стоят добре, а зад тях няма нищо като фон. С други думи проблемът се оказа в полезрението на различни професии, просто никой не го е споделил. 

Видях статистика за сватбите, проведени в ритуална зала и извън нея. Тогава си дадох сметка, че може би идеята, по която работя всъщност не е единственият вариант. Зададох простичкия въпрос – дали ритуалната зала във вида, в който я ползваме, е подходяща да продължи да съществува в съвремието и бъдещето ни. Това би означавало да продължим с идеята и да разработим парка към нея, като парк към Обреден дом. Тоест да бъде красиво, нежно, ефирно, тържествено и да дава възможност за различни фотосесии. Това означава детската площадка да претърпи трансформация.  Не твърдя, че тя е излишна в района. 

Ползвайки статистиката, обаче, виждаме, че твърде голям процент ритуали се провеждат изнесени навън. Тоест, другата идея бе фактически да прекратим ритуалната функция на старата зала. Имайки предвид факта, че фотосесии се правят на алея „Романтика“, до "Грийн Палас", реших, че един ефирен нежен павилион няма да попречи по никакъв начин там. Под павилион имам предвид малка красива, съвременна сграда, подходяща и за зимата - например изцяло стъклена. Там ще могат да се извършват граждански бракове, кръщенета и въобще всички положителни ритуали. Разбира се може да направим архитектурен конкурс. Това не е нещо, което трябва да се реши утре или вдругиден. 

Ако извадим ритуалите от Обреден дом залите, които са там, могат прекрасно да бъдат превърнати в музей. Те нямат прозорци, тоест са затворени за слънчева светлина и са напълно подходящи. Веднага ми хрумва какви точно музейни експозиции биха могли да бъдат изложени – детски! Тогава наистина да направим градинката детска площадка, да я доразвием, да направим фонтани, които да са весели за децата, а не толкова ритуални... Това би могло да стане едно чудесно място за децата на целия град, а защо не и на областта. Имам още по-конкретна! Една колекция от порцеланови кукли! Собственичката й отдавна ми предлага да ни я подари, но ние си нямаме дом за нея! 

С други думи при реализирането на тази идея няма да има нищо, които да бъде изоставено на произвола на съдбата! 

Хубаво е тихо и кротко да направим обществено обсъждане. Гражданите да бъдат спокойни, че е взето правилното решение и тогава вече да се пристъпи към тези следващи етапи. 

Всичките ми разсъждения неминуемо са свързани с едно много по-пространно разсъждение, че повече от всякога е необходимо решенията, които касаят обществото, да бъдат вземани от самото общество. 

- На обсъждането на бюджет 2019 на Добрич направихте предложение от името на „Да, България” Общината да отдели финансов ресурс за подпомагане на болницата в Добрич – за медийно популяризиране на добри лекари, практики и резултати в МБАЛ
 
Предложението е на членове на „Да, България”, с които обсъдихме идеи за включване в бюджет 2019 на Общината. За мен е истинско удоволствие, че всички членове на Да България в Добрич са изключително добронамерени и с хубави чувства предлагат градивни и положителни неща, които да се свършат. Приемаме, че деструктивната критика няма да ни изведе напред. 

Проблемите на малките Общини, са проблеми доста различни от тези на София, например. Това налага ние сами да си помогнем, за да ги разрешим.  Инвестициите в нашите Общини, модерно наричани "периферия", колкото и да са големи, не могат да решат всички проблеми. Инвестициите могат да създадат подходяща среда за идване на частен бизнес, но това зависи и от много други показатели. Затова вместо да чакаме нещо кардинално да се промени, някакви финанси да завалят към нас, по-добре да се хванем и сами да помогнем на своята общност. Като казвам сами, имам предвид Общината да поеме риска хората да я упрекнат в това, че подпомага частен бизнес примерно.   Защото за съжаление болниците вече биват разглеждани като печалбарство! И вместо да й помогнем, ние я хулим и заклеймяваме! Ако направим медийна кампания за популяризиране на добрите практики, ще повишим и качеството на работа в болницата.

Не случайно казах, че тази идея може да бъде приложена и в други области.

Общината може да заеме позиция в защита дори и на частните инвестиции, за да се повиши стандартът на живот в града. Това може да стане именно по такъв начин - като популяризираме доброто, което може да привлече съответно клиентела. 

Бих стигнала до там дори да се подпомогне рекламирането на чисто добрички търговци. Ясно е, че големите вериги са регистрирани някъде в България и по света. Има, обаче, добрички фирми, които се опитват да оцелеят на пазара. Защо да не подкрепим и тях. Обществото трябва да е толерантно и да приеме това. Не да започне атака срещу общинското ръководство, че подкрепя нечий частен бизнес. 

Ние имаме сметка всички добрички фирми да се чувстват добре и да правят бизнеса си тук. Оттам нататък спокойно ще се  стигне до връщане на младежи в града. Мисля, че идеята е проста, не изисква големи инвестиции и би могла да бъде подпомогната от цялото общество. Всички тези малки филми, като бъдат направени, могат след това да се разпространяват от нас. Ние да станем посланици на нашия собствен интерес.

- И за финал с какви мисли “ДоброЖънци” изпратиха 2018 година?
След като направихме равносметка заложихме на това, което най-сериозно ще бъде усетено от цялата общественост на нашия град. Много сме щастливи, че кварталите, които се включиха в нашето състезание по благоустрояване имат своята си полза. Ще продължим, ако имаме сили, да участваме в такива инициативи. Това до голяма степен зависи от инициативността и на гражданите, които ще ни последват. Това, което е по силите ни и залагаме като основен приоритет за годината е да помогнем на Центъра за защита на природата и животните в Добрич. Той е дом на нашата първа инициатива, когато се събрахме. Идеята е да светне в една по-приветлива обстановка, за да привлича наистина хора от близо и далеч, по този начин да стане дом за още по-добри идеи.