Общинските съветници на БСП искат оставката на председателя на ОбС Иво Пенчев

Мисля, че е въпрос на морален жест председателят на Общинския съвет да си подаде оставката, съобщи на пресконференция общинският съветник от БСП арх. Емилия Добрева.

Общинските съветници на БСП искат оставката на председателя на ОбС Иво Пенчев

Срещата с журналисти бе по повод вчерашното заседание на ОбС, на което не бе взето решение за поемането на общински дълг за довършването на блок „Добрич“. 



Арх. Добрева уточни че искането за оставка на председателя на ОбС е на цялата група общински съветници на БСП. 

Първо, г-н Пенчев се присъедини към подписката на желаещите да проведем извънредна сесия със същия предмет, а именно решение за теглене на дългосрочен заем, припомни арх. Добрева. Тя припомни също, че председателят на ОбС е участвал в процеса на обсъжданията и е направил предложение. „Предложението беше езуитско – да изменим целта на кредита за довършване на блок „Добрич“ и за инфраструктура, каквото и да означава това. В края на краищата г-н Пенчев не пое отговорността да гласува въобще… Очакваше се след като предложението му е прието той трябва да подкрепи“, посочи арх. Добрева.

Тя заяви: Но аз не за това искам неговата оставка, а за това, че той не гласува, не пое отговорност. По думите й, в случая партийната дисциплина е надделяла над разума и над собственото му предложение. 

„И аз мисля, че трябва, редно е, ние просто да си свалим доверието от него“, заяви арх. Добрева. И допълни, че ако Иво Пенчев не си подаде оставката тя ще направя предложение в зала. „Защото декларациите, че работим в името на гражданите на град Добрич, не се покриват с демагогия и с лицемерие“, допълни общинският съветник от БСП.

Аз лично ще подкрепя искането за оставка, заяви общинският съветник от Реформаторски блок Михаел Игнатов. По думите му, Правилникът за дейността на Общинския съвет и Законът за местното самоуправление и местната администрация са били многократно погазвани повече от три години. Игнатов изрази мнение, че председателят на ОбС следва да бъде юрист, да познава добре правилника, за да може да го спазва, както и, че не е редно той да е председател и на правната комисия. По думите на Игнатов в ОбС многократно са забелязвани нарушения на процедури и толериране на определени общински съветници. Той попита: Как да коментирам ако ти правиш предложение, а в последствие не изявяваш по никакъв начин своя вот. 

 „Аз не съм съдник, но считам, че правилата трябва да се спазват от всички. И председател е този, който най-стриктно трябва да следи за тези правила“, заяви Игнатов. 

На пресконференцията, на която присъстваха общински съветници и от „Атака“, АБВ, ДПС и Реформаторски блок, стана ясно, че техните групи не са обсъждали искането на оставка на Иво Пенчев.