Иво Пенчев: Радвам се, че БСП идентифицира мен като основен политически противник

Съветниците на БСП не са ме подкрепяли за този пост като начало и те нямат абсолютно никакво право да ми искат оставката. Категорично не приемам техните аргументи, че моят морален ангажимент предопределя една оставка.

Иво Пенчев: Радвам се, че БСП идентифицира мен като основен политически противник

Това заяви за Добрич онлайн председателят на Общинският съвет на Добрич Иво Пенчев, когото потърсихме за коментар по повод поисканата по-рано днес оставка от съветниците на БСП в местния парламент.



„Чувствам, че съм защитил в максимална степен града, в който ние живеем  и за който би следвало всички ние да милеем. Защитил съм до краен предел интереса и на гражданите, които са обезщетените в блока, како съм дал възможност за различно, по-добро КСС /количествено-стойностна сметка/ на блока и постигане на по-добра сделка за самите тях“, заяви председателя на ОбС. 

Той изрази категорично несъгласие с искания вот и заяви, че няма намерение да подава оставка. 

Всичко, което правя и ще продължавам да правя, е изцяло в интересите на града, посочи Пенчев. По думите му, някой се опитва да раздели интересите на града от интересите на хората, които са обезщетени в блок „Добрич“. „Няма как двата интереса да бъдат разделени. Един интерес е – хората от блока са част от града. Ето защо не можем да ощетим хората от блока, но не можем да ощетим и нашите съграждани, 86 000 на брой - каза председателят на ОбС. - Ние постигаме най-добрата сделка за града си. Не се съгласихме с КСС-то за завършване на блока, виждаме, че е намалено. Не се съгласихме с оценката от 2 милиона лева, виждаме, че е вдигната на 3 826 000 лева“. 

Винаги съм толерирал БСП пред всички останали, за да не кажат, че толерирам само ГЕРБ. Винаги съм давал думата преди останалите съветници на тях, както и реформаторите. Сега същите тези хора, които аз съм толерирал, искат оставката ми, сподели Иво Пенчев. И допълни: „БСП в национален план са шампион по искане на оставки. Понеже друго няма какво да правят по цял ден те искат оставки и не ги получават. Няма и да ги получат“. 

Причината, поради която БСП вероятно искат оставката на председателя на ОбС, е, че наричам нещата с истинските им имена, смята Иво Пенчев. Той обясни: „Например, на извънредната сесия вчера аз казах, че през 1985-1986 година на хората са им отчуждени парцелите и къщите от тогавашния строй, без абсолютно никой да ги пита. Знаем как ставаха нещата в социалистическия строй. Тогава дори не си имал право да попиташ какво ще се случва с твоя имот. През 1991 година със Закона за общинската собственост се появява за първи път в правния мир в България общинската собственост като такава. До тогава всичко е било държавна собственост. И когато аз това го обясних на присъстващите в зала обезщетени, колегите от БСП реагираха твърде остро, че съм измествал темата. И ето, на следващия ден те казват: Ти нарушаваш правилника и ти искаме оставката“. 

Аз не нарушавам правилника, заяви председателят на ОбС. И допълни: „Толерирам съветници, за да може да бъде по-добре изразено тяхното мнение и те са именно от БСП, защото до този мандат са били крайно неглижирани в ОбС. За да се поправи тази несправедливост към БСП дори съм си позволявал да им давам възможност да се изказват по няколко пъти по една и съща тема в нарушение на правилника“.

„Именно назоваването на нещата с истинските им имена е една от причините да ми искат оставката. А това е, че комунистическият строй е този, който е отнел на хората собствеността, а не тази или друга община, не този или друг кмет. Това е станало преди 33 години. За съжаление, на нас се падна да стоим на горещия стол и да носим тежкия товар на гърба. На тези хора социализмът им отне много, а не демокрацията“, каза председателят на ОбС.

Радвам се, че БСП идентифицира мен като основен политически противник, заяви Иво Пенчев.