Десетокласниците от СУ „Димитър Талев“ дискутират трудните решения при избор на професионална реализация

Учениците от десетите класове в Иновативно училище „Димитър Талев“ в Добрич участваха в дейности, организирани от Център за личностно развитие, функциониращ в училището.

Десетокласниците от СУ „Димитър Талев“ дискутират трудните решения при избор на професионална реализация



Филмът „Трудните решения“ разглежда ролята на семейството, като основен фактор при вземане на решение за образование и кариера; конфликни ситуации в семейството, при избор на образование – пректиране на желанието за избор на родителите върху детето; несъответствие между желание и възможности; възникнали бариери.


„Талантът е в избора“ – с тази мисъл на легендарния американски актьор, режисьор и продуцент Роберт де Ниро, започна дискусията по филма. Десетокласниците влизаха в откровен разговор с водещият на дискусията и споделяха възможностите за своето кариерно развитие след завършване на средното си образование; как се подготвят за прехода от средно към висше образование, получават ли подкрепа от своите родители.


Гимназистите се включиха и в решаването на казуси, свързани с възникнали на пръв поглед „непреодолими“ бариери, при избор на професионална реализация.


Всички се обединиха около идеята, че родителите им са най - близкия съветник при избора на образование. Добре е, когато те са подготвени да оказват подкрепа с информация или съвет. Но всеки гимназист трябва да направи сам своя избор.