Валентин Василев: В момента никой не знае колко ще струва тол системата за автобусния транспорт

Автобусни превозвачи в страната подготвят безсрочен ефективен протест за след месец – от 18 февруари. За проблемите на сектора разговаряме с Валентин Василев – управител на „Пътнически превози“ ЕООД в Добрич. Дружеството е член на Корпорация на автомобилните превозвачи в България.

Валентин Василев: В момента никой не знае колко ще струва тол системата за автобусния транспорт

- Г-н Василев, един от проблемите, заради които се подготвят протестите, е свързан с въвеждането на тол системата, която за автобусния транспорт също ще важи. Как ще Ви се отрази това, има ли яснота?



- Повдигнати са няколко въпроса, единият от които е тол системата. Единствено, което е от поискано от тол системата, е да има яснота какво ще струва. Защото в момента никой не знае. Всички говорим за тол система, но някой да знае какво ще струва за един километър по магистрала, за един километър по първокласен път, за един километър по второкласен път? Или по всичките ще се взема еднакво? Колко ще е за голям автобус, колко ще е за малък? За това се мълчи. Естествено е когато се мълчи това да буди тревога в нас и в колегите ни, да не би да излезе по-скъпо. Трябва да си го кажем, но пак се мълчи, реално от Нова година насам винетката е с 20 процента по-скъпа. Защото в момента за автобусите не може да се купи годишна винетка, купуваш месечни. И елементарната аритметика показва, че средно на месец плащаме за всеки един автобус по-скъпа винетка с 20 процента. Мога да цитирам една от точките с от исканията на моите колеги: „Проблемът, пред който се изправяме, е, че четири месеца преди стартирането на тол системата ние нямаме яснота какво ще струва това на българските превозвачи, на пътниците“. Защото, в края на краищата, тази цена ще отиде върху пътниците, няма кой да я поеме. 

- Какви други проблеми поставят превозвачите? 

- Друго искане на колегите е свързано с нерегламентираните превози, дори те са ги поставили на първо място. Също проблемите с кметовете, които организират провеждането на обществените поръчки. Не случайно се получи парадоксът, може на някой да му звучи смешно, но за мен е парадокс – 1 стотинка билет. Вижда се, че няма как да струва 1 стотинка билетът за 10 километра. Това са проблемите и са информирали министър-председателя. Защото в България се оказа, че нещата, ако не ги поставиш на такова високо ниво, няма как да ги решиш. 

- Предстои въвеждането на тол система, от началото на годината се увеличи минимална работна заплата, споделихте за по-високи цени на винетките. Да очакваме ли да бъдат увеличени цените на билетите?

- Това е целият въпрос. Нормативната база не позволява. Разрешава вдигане на разходите. Фирмите возят пътниците на база обществени поръчки, които са сключени, да речем, преди две, три, четири години и в Закона за обществените поръчки пише, че цената не може да се предоговаря. Това вълнува колегите, всичко се увеличава. И другият въпрос е – какви клиенти ние возим. Возим най-икономически слабата част от българското общество. И няма как да ги натоварим тези хора повече, те просто ще спрат да пътуват. Колегите алармират за угроза на сектора. Имаш един договор и си готов да го нарушиш и да принесеш проблема, който е на държавата, на цялото общество, на една малка част от това общество, което не може да се защити. 

- Смятате ли, че евентуални протести биха решили проблемите на автобусните превозвачи? 

- Кога нещата са се решавали с протести? Основното искане на колегите е да се започнат дебати по проблемите. С протести нещата не се решават. Ето, аз не зная като професионалист, какво ще ми струва да отида от тук до София. Вече имаме запитвания за екскурзии през лятото. Вече са закъснели, твърде много са закъснели да кажат, а вече са правили сметки. Не вярвам някой да не е драснал на едно листче, че примерно, един километър от Добрич до Варна като караме ще ни струва толкова стотинки. 

Снимка: Балчишки телеграф