Създаването на фонд за задържане на млади висшисти в Добрич предложи общински съветник

С оглед добрите практики, които направи Община Добрич относно фонд „Здраве” и фонд „Ин витро”, да се създаде още един фонд с цел задържане на младите хора с висше образование в Добрич. Това предложение направи по време на второто обсъждане на проекто-бюджета на Община Добрич за 2019 година общинският съветник Тихомир Маринов.

Създаването на фонд за задържане на млади висшисти в Добрич предложи общински съветник

Той посочи, че фондът ще е насочен към младите хора, които завършват, за да се върнат, а не да бягат от Добрич, защото хората между 19 и 40 години са най-малкият процент в града. Според съветника идеята е хората с висше образование да получават определена финансова помощ при първо, второ и трето дете, която да бъде регламентирано в наредба или правилник. Тихомир Маринов даде за пример Община Елин Пелин, където има подобна наредба и тя работи много добре. Според нея семейство, в което единият родител е с висше образование, получава еднократна помощ за първо дете 250 лева, за второ – 500 лева, а за трето и всяко следващо – по 1 500 лева. Според общинския съветник няма да е трудно, предвид данните за около 900 родени деца през миналата година и като се знае какъв е по-големият контингент, който се ражда, да се прецени колко от родителите са с висше образование. По думите му сумата, която ще е необходима, няма да е голяма.



„Мисля, че и работодателите в нашия град също ще имат полза, защото те се оплакват, че няма достатъчно квалифицирана работна ръка. По този начин можем да върнем и задържим младите хора в нашия град”, посочи Тихомир Маринов.


Зам.-кметът по хуманитарни дейности д-р Емилия Баева определи идеята като много добра. Трябва да се създаде комисия, която да изработи правилата и правилник и тогава да се пристъпи говори за финансиране, допълни тя.

Пред присъстващите финансовият зам.-кмет Елка Димова представи резултатите от проведеното първо публично обсъждане на проекто-бюджет 2019. Стана ясно, че голяма част от получените предложения са включени в проекто-бюджета за тази година и касаят подобряване на инфраструктурата в кварталите, улично осветление, ремонт на спирките за градския транспорт, екологични инициативи, увеличени средства за поевтиняване на картите за градски транспорт на пенсионери и хора с увреждания и други. Предложенията с конкретни суми, направени на първото обсъждане, са за приблизително 515 000 лв., а тези, които са без стойности, са долу-горе за същата сума. Направено е и предложение за 1 550 000 лева за блок „Добрич”.

По отношение на спортните клубове Елка Димова поясни, че Общината ги подпомага финансово за високи спортни постижения, както и предоставя средства за спортни прояви, включени в спортния й календар за годината. Общо предвидените на 2019 година средства за спорт са 1 180 228 лв.

714 400 лв. са заложени за основен и текущ ремонт на уличната мрежа и паркинги. Конкретните улици ще се определят според необходимостта. По трансграничен проект с Румъния ще се инвестират в улици, тротоари и улично осветление 5 978 435 лв. По проект за Реконструкция и благоустрояване на градска среда ще се вложат 2 285 497 лв. за улици, тротоари и улично осветление.


За благоустрояване на междублоковите пространства са предвидени 100 000 лв. за осигуряване на общинското участие. Разпределението между граждани и Община ще се обсъди с общинските съветници.

Изграждането и поддържането на уличното осветление се осъществява от ОП „Комуналстрой“, бюджетът за дейността му е 100 000 лв. В проектите по Трансгранично сътрудничество и „Градска среда“ е предвидена подмяна на уличното осветление. След публичното обсъждане в бюджета на „Комуналстрой” са добавени 15 000 лв. за изграждане на 3 нови спирки.

В Капиталовата програма са предвидени 8 100 лв. за различни обекти в ОП „Център за защита на природата и животните”. След публичното обсъждане от средствата в дейност “Други дейности по опазване на околната среда“ са отделени 3 000 лв. за разрешаване на проблеми с безстопанствени котки. В Капиталовата програма е добавен нов обект “Автоматична станция за контрол на атмосферния въздух“ за 10 000 лв. В бюджета на ОП „Комуналстрой“ са предвидени допълнителни 20 000 лв. за нови контейнери за смет.

По отношение на дейностите в полза на местната общност отново бе съобщено, че проектът за канализацията на квартал „Рилци” е депозиран в ПУДООС и очаква одобрение. Предвидено е изграждане на достъпна среда в концертните зали, то е включено и като изискване в проектите за културна инфраструктура по ОП „Региони в растеж“. Посочено бе, че популяризиране на дейността на МБАЛ „Добрич“ и други институции в града  е подходящо за финансиране чрез Програмата за граждански инициативи в полза на местната общност. След публичното обсъждане са увеличени средствата за поевтиняване на картите за градски транспорт на пенсионери и хора с увреждания с още 20 000 лв.

Финансирането на блок „Добрич” с кредит, погасяван за период от 5 финансови години, позволява равномерно разпределяне на натоварването за общинския бюджет, без да се предизвикват финансови сътресения за Община Добрич и финансово натоварване на гражданите, каза Елка Димова.

Общинският съветник Младен Матеев зададе въпрос дали в тези 515 000 лева са включени двете предложения на ГЕРБ – за остъкляване на трибуните в спортна зала „Добротица” и за поддържане на парка зад паметника на Хан Аспарух. За парка предложението е включено, а за залата нямаше стойност, отговори Елка Димова. „По отношение на блок „Добрич” смятам, че нашето предложение е много обективно и ако бъде заложено ще икономисаме време и час по-скоро в този мандат ще може да започне строителството”, каза Матеев. По думите му, то ще реши много бързо проблема. Смятам, че ще реши един много сериозно наелектризиран, емоционален момент, допълни съветникът.

Димитър Стефанов – експерт „Връзки с обществеността” в народно читалище „Йордан Йовков-1870 година”, попита дали е разгледано искане от страна на ръководството на настоятелството за отпускане от Общината на 20 000 лева за ремонт на голямата концертна зала. В бюджета са предвидени общо 25 000 лева допълнителна субсидия на всички читалища в града, отговори Елка Димова. Тя допълни, че вероятно няма да се осигури цялата сума, но частично финансиране ще има.