Ще се пукне ли лилавият балон?

Очаква се площите с лавандула в Добруджа през 2019 година да нараснат на 60 000 дка

Ще се пукне ли лилавият балон?

Необичайно високата цена на лавандуловото масло през 2018 година крие редица рискове, заяви за Фермер.БГ земеделският производител Петър Димитров.
 
По време на кампанията по прибиране на етерично-маслената билка цената на килограм от ароматната течност е достигнала 220-230 лв., в отделни случаи до 250 лв.
 
„Тази цена е необичайно висока и крие рискове. Очаквам да се срине. Такава цена не съм срещал, а аз се занимавам с лавандула от 2011 година”, посочва земеделският стопанин.
 
„Това е един балон, който очакваме да се пукне всеки момент, тъй като всичко е нереално”, прогнозира също Станимир Пенков от добричкото село Победа. Той отглежда лавандула вече девета година и не е оптимист за това какво се случва в сектора.

Високата цена на лавандуловото масло и доходността от декар етерично-маслена култура за пореден път стават причина за нарастването на площите в Добруджа, анализира Петър Димитров. Всяка година декарите с лавандула скачат с 40-50%, според данните за площите, подадени за очертаване от земеделските стопани.
 
„В момента има хора, които разсаждат лавандула и се очаква да достигнат през тази пролет над 50 000, близо 60 000 дка. Това е сериозен ръст”, коментира още Димитров и смята, че това ще доведе рано или късно до спад в цената.

Фермерът обработва 12 000 дка земя, отглежда 600 дка с лавандула и още 56 дка с хизоп – лечебна билка, която също набира популярност в Добруджа. Заради несигурността при лавандулата, Петър вече обръща поглед и към други етерично-маслени култури.
 
Един от факторите, който повлия върху цената на лавандуловото масло през лятото на 2018 година, са условията по време на прибиране на билката. Петър Димитров пояснява: „Дъждовете съвпаднаха с жътвата и това създаде проблеми както за дестилериите, преработващи самата лавандула, така и за производителите, тъй като прозорците за косене бяха твърде малко”. 
 
Заради условията през лятото на миналата година в Добричка област са останали площи, които не са реколтирани, тъй като е паднал цветът на растенията, а в същото време цената за изваряване е скочила. Очакваният добив не е можел да покрие разхода за дестилерията. От декар лавандула производителите от Добруджа са дестилирали от 3 до 10-12, дори 15 кг масло.

Източник: fermer.bg