Осъдиха мъж за държане и разпространение на наркотици, опитал да се укрие от правосъдието

Мъж от Добрич, който опита да се укрие от правосъдието, вече е осъден за държане и разпространение на наркотици.

Осъдиха мъж за държане и разпространение на наркотици, опитал да се укрие от правосъдието

Наложено му е ефективно наказание лишаване от свобода за срок от 2 години и 3 месеца, което да изтърпи при първоначален строг режим, както и глоба от 15 000 лева. 32-годишният Велин М. ще плати и направените по делото разноски в размер на 848.03 лева.



Процесът срещу подсъдимия започна по общия ред, но в крайна сметка той сключи споразумение с прокуратурата, което беше одобрено от състав на Окръжен съд - Добрич.

Мъжът се призна за виновен в това, че през октомври 2013г. в село Карапелит, при условията на продължавано престъпление, без надлежно разрешително, е държал с цел разпространение и разпространил високорисково наркотично вещество - марихуана, с общо тегло 75.29 грама, на стойност 451.74 лева. Страните по делото приемат за безспорно установено, че на 27 октомври 2013г. подсъдимият е разпространил на мъж от Карапелит 31.32 грама марихуана, а на 31 октомври 2013г. в същото село е държал с цел разпространение 43.97 грама от наркотичното вещество.

Приключилото със споразумение дело започна през 2015 години. По време на съдебното следствие съдът направи нужното да издири и разпита множество свидетели, някои от които работят в чужбина, представени бяха и 4 експертизи. През септември миналата година, когато делото вървеше към финал, мъжът спря да се явява на съдебните заседания и се укри. Съдът го обяви последователно за местно, общодържавно и повторно щателно издирване, след което спрямо него беше издадена Европейска заповед за арест. В резултат на проведеното търсене местонахождението на подсъдимия беше установено в Германия, където, оказа се, българският гражданин е бил задържан във връзка с разследване за трафик на хора и на още 6 повдигнати срещу него по-леки обвинения. Впоследствие той е бил признат за виновен в склоняване към проституция, като му е било наложено условно наказание „лишаване от свобода“ за 1 година и 6 месеца, с 3-годишен изпитателен срок.

След приключване на наказателното производство в Германия добричлията беше предаден на българските власти и приведен в затвора във Варна, което даде възможност воденият у нас процес срещу него да продължи.

Днес подсъдимият декларира пред Окръжен съд - Добрич, че е съгласен с постигнатото споразумение и се отказва от по-нататъшното разглеждане на делото по общия ред.

Съдът разпореди иззетите като веществени доказателства наркотични вещества да бъдат унищожени.

Определението на Окръжен съд - Добрич е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда