Ст. комисар Никола Панчев: Измамниците така манипулират възрастните хора, че те не вярват на истинските полицаи

Освен за познатата схема на измами с лица, представящи се за полицаи, които ще залавят телефонни измамници, от МВР – Добрич съобщават за нов сюжет – измама по интернет. Жертвите са предимно самотни жени на средна възраст, съобщи пред журналисти старши комисар Никола Панчев.

Ст. комисар Никола Панчев: Измамниците така манипулират възрастните хора, че те не вярват на истинските полицаи

През месец декември 2018 година в областта са регистрирани 2 измами - едната е в кв. „Рилци”, която е неразкрита към момента, а другата - в град Тервел, която е разкрита, заяви гл. инспектор Красимир Манолов -  началник отдел „Криминална полиция”.  Едната измама е за сумата от 4 хил. лв., а разкритата – 3 700 лв. Схемата е добре позната – възрастните хора получават обаждане от мъж, представящ се за служител на МВР, който ги моли за съдействие на полицията при залавянето на телефонни измамници. По-интересното е, че възрастните хора са принуждавани да занесат парите на отдалечено място, от това, в което живеят. „Жената в Тервел трябваше да занесе парите в Силистра, така беше и в края на месец ноември, когато мъж и жена също занесоха парите там”, заяви главен инспектор Манолов. 



„Характерното, което можем да кажем тук е, че през месец декември предотвратихме една измама, но много трудно убедихме жената да повярва на истинската полиция. Така манипулират възрастните хора, че те не вярват на истинския полицай, дори и на децата си”, каза директорът на Областна дирекция на МВР – Добрич старши комисар Никола Панчев.  Той сподели пред журналисти, че от лятото до сега има 3 случая на нова измамна схема по интернет. При този вид измама жертви най-често са самотни жени на средна възраст.

Всичко започва със запознанство в социалните мрежи, появява се във интернет някой, който се представя за служител, военен, американец или друг чужденец с много пари, комуникират известно време и достигат до един момент, в който жената започва да му вярва, след което измамникът предлага на жертвата да й изпрати колет с ценни вещи или  злато, за които трябва да се заплати сума за митницата. Най-често жертвите превеждат пари по банкови сметки извън Европейския съюз.

„Много трудно предотвратихме единия опит за измама, защото жената не ни повярва, но не допуснахме са се случи”, заяви ст. комисар Панчев.