Възможности за финансиране с европейски средства през 2019 година

Възможностите за финансиране с европейски средства през 2019 година представи Областен информационен център – Добрич.

Възможности за финансиране с европейски средства през 2019 година

През 2019 година по оперативна програма  „Развитие на човешките ресурси” са включени  9 процедури. 



Първата процедура е „Професионална интеграция на младежи от резистентни услуги". Целта е чрез социална и професионална интеграция, наставничество и обучение да се създадат предпоставки за развитието на младежи, настанени в резидентни услуги. Очакваният прием по тази процедура е през месец септември, общият й бюджет е 3 млн. лв., а допустимите кандидати са работодатели, НПО, общини, социални предприятия, доставчици на социални услуги и специализирани предприятия на хора с увреждания.

Подкрепа чрез достъп до услуги за бизнес развитие на предприятия, създадени и  подпомогнати в рамките на операции и мерки за насърчаване на предприемачеството и стартиране на самостоятелен бизнес в ОПРЧР и Закона за насърчаване на заетостта осигурява процедура „Подкрепа за устойчив бизнес”. При нея общият бюджет е в размер на 5 860 000 лв., като максималният размер на БФП е 5 000лв. 

По процедура „Нова дългосрочна грижа за възрастните хора с увреждания – Етап 2 – Предоставяне на новите услуги” продължава подкрепата на процеса по деинституционализация на възрастните хора и хората с увреждания в контекста чрез създаването на възможност за независим живот. По тази процедура могат да кандидатстват общините, а очакваният прием е декември 2019 година.

Останалите процедури са „Подкрепа за лица с увреждания”, „Социално включване на лица с психични и интелектуални затруднения”, „Социални предприятия за лица с психични разстройства и интелектуални затруднения”, „Личностно развитие на лица с психични разстройства и интелектуални затруднения” и „Нов шанс за социално включване”. Очаква се да бъде отворен нов прием по процедура „Транснационални партньорства”.

По оперативна програма „Иновации и конкурентноспособност” са включени  5 процедури. Едната от процедурите е „Дигитализация на МСП”. Тя цели развитие на управленския капацитет и растеж на МПС чрез предоставяне на специализирани информационни и комуникационни технологични (ИКТ) услуги. Общият бюджет по тази процедура е 58 674 900 лв., като минималният размер на БФП е 50 000 лв., а максималният – 391 166 лв. Допустимите кандидати са съществуващи малки и средни предприятия, съгласно ТЗ или ЗК.

Останалите процедури по тази програма са „ Реализация на мерки за интернационализация на Българските малки и средни предприятия чрез подкрепа дейността на изпълнителна агенция за насърчаване на малки и средни предприятия”, „Стимулиране внедряването на иновации от съществуващи предприятия”, „Създаване и развитие на тематично фокусирани лаборатории” и „Развитие на регионални иновационни центрове”.

По оперативна програма „Региони в растеж” са включени 2 процедури. Една от тях е „Развитие на туристически атракции. Нейният прием е до 31 декември 2021 година и цели съхраняването, опазването и популяризирането на културното наследство у нас. Тук допустимите кандидати са общини, Министерството на културата и  институции на вероизповедания, другата е „Изпълнение на интегрираните планове за градско възстановяване и развитие”, тук един от допустимите кандидати е Община град Добрич.

По ОП „Околна среда” са включени 2 процедури – „Изпълнение на демонстрационни/пилотни проекти в областта на управлението на отпадъците” и „Екосистемно-базирани решения за превенция и управление на риска от наводнения”.

По оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”са включени 5 процедури. Една от които е „Професионално образование за успешна реализация на пазара на труда на регионално ниво”. Нейната цел е адаптирането на професионално образование и обучение в съответствие със спецификите и нуждите на пазара на труда. Кандидати тук са национално представителни организации на работниците и служителите и на работодателите, а допустими партньори са професионални гимназии, браншови организации и работодатели. Останалите процедури са „Допълваща подкрепа за българските научни организации, изпълняващи проекти по програма Хоризонт 2020”, „Въвеждане на дуална система на обучение”, „Усъвършенстване на системата на висшето образование в съответствия с изискванията на пазара на труда” и „Повишаване на капацитета на педагогическите специалисти за работа в мултиструктурна среда”.