Отбелязваме Деня на българското радио

На днешната дата през 1935 г. цар Борис III подписва указ, с който радиоразпръскването в България става държавна собственост. В резултат на този указ се поставя началото на Българското национално радио.

Отбелязваме Деня на българското радио

Първата българска радиостанция получава името "Радио София". Сградата, в която днес се помещава БНР започва да се строи през 1938 г. Основният строеж е завършен през 1941 г., след което германската фирма Telefunken оборудва новото радио с най-модерни за времето си технологиии.


В 6 часа сутринта на 9 септември 1944 г., след извършен въоръжен преврат, Кимон Георгиев прочита по "Радио София" прокламация на Отечествения фронт. Орлин Василев е назначен за директор на радиото, скоро заменен от завърналия се от Москва Карло Луканов, ръководил радиото от 1947 г. Станцията се превръща в идеологическа институция на новата Отечественофронтовска власт.

На 18 януари 1960 г. със заповед на министъра на просветата и културата Начо Папазов са дадени указания цялата дейност на радиото и телевизията да бъде в духа на решенията на конгресите и пленумите на БКП. Това поставя началото на Българското радио в съвременния му вид, включващо обща система на национални, регионални програми и предавания за чужбина.

За първи път на 11 ноември 1989 година Петко Георгиев произнася по националния ефир обръщението: "Дами и господа, добър ден". Тази фраза взривява телефонните линии.

Името Българско национално радио започва да се използва официално през 1993 г., след приемане на решение от страна на 36-то Народно събрание.

От 2001 г. датата 25 януари е приета за Ден на българското радио.