Ученици от Шабла се учат на християнски ценности и традиции

В Общинския детски комплекс в Шабла за първа година функционира клуб „Православни християнски ценности и традиции“.

Ученици от Шабла се учат на християнски ценности и традиции

Той работи по учебна програма, утвърдена от МОН. Варненската Митрополия, осигурява учебните помагала за децата, съобщават от Община Шабла.



Ученици от първи до шести клас от СУ „Асен Златаров“ провеждат благородното занимание с активното съдействие на отец Павел Максимов. Сбирките на клуба са всеки петък, от 15:30 часа, в храм „Св. Харалампий“ в Шабла. 

Адаптираната програма, поднесена от отец Павел, цели децата да се научат да общуват и да работят в колектив, да бъдат толерантни, взаимно да си помагат, да прощават и да вярват. Според шабленския свещеник те  ще научат 10-е Божи заповеди, също и как да празнуват християнските празници. „Християнството и ценностната му система дават свободата да се чувстваме обичани и лекотата да се чувстваме отговорни“, казва отец Павел. В началото на учебната година интересът към православния клуб не бе особено силен, но сега броят на децата е прехвърлил изискуемия минимум от 13 и продължават да се увеличават. 

Интересът към клуба расте, защото чрез традиционните български празници и обичаи отец Павел Максимов „превежда“ на езика на съвременните деца основните християнски добродетели. Запознава ги с историята на българския народ и църква и с живота на известни родни светии.