Удължават грипната ваканция във всички училища в Добричка област с два дни

Удължава се грипната ваканция във всички училища на Добричка област с два дни, т. е. в понеделник и вторник няма да се учи, научи Добрич онлайн. Останалите мерки във връзка с грипната епидемия обаче остават в сила до края на другата седмица.

Удължават грипната ваканция във всички училища в Добричка област с два дни

Решението е взето днес следобед на заседание Регионалния оперативен щаб за борба с грип и ОРЗ. Очаква се официална информация от Регионалната здравна инспекция. 



Припомняме, че първото решение за обявяване на грипна епидемия в Добричка област бе взето в понеделник. Тогава стана ясно, че за предната седмица - 14-20 януари, регистрираните в сентинелно наблюдаваните практики за първична медицинска помощ заболели са  225, а заболяемостта 265,99 на 10 000. 

С цел ограничаване епидемичното разпространение на инфекцията бяха разпоредени редица мерки, едната от които бе грипната ваканция. Сред останалите са преустановяване на профилактичните прегледи и имунизации, на плановите консултации на здрави бременни и кърмачета, на плановите операции и свижданията в лечебните заведения, стриктно спазване на противоепидемичен и дезинфекционен режими в лечебните и детските заведения, създаване на необходимата организация в МБАЛ за увеличаване капацитета за прием на лица с диагноза грип и усложненията му и други.