Добрич почете паметта на героите, донесли свободата на града (+СНИМКИ)

На 27 януари през 1878 година Долнодунавският руски отряд под командването на генерал лейтенант Цимерман освобождава Добрич.

Добрич почете паметта на героите, донесли свободата на града (+СНИМКИ)



С поклонение и поднасяне на цветя на паметника на ген. лейт. Цимерман бе отбелязана 141-годишнината от освобождението на града. 


„Колко дълго трае робството, колко и кога си тръгва? Може би, когато болката от изгарящата памет за свободата стане по-силна от инстинктивния страх за оцеляване. Болката от онази осъзнатост какво е да си свободен. Каквито и да са очертанията на усещането за свобода в една реалност , дори и преди векове, то винаги е вписвало изконното да изминеш земния си път с достойнство на човешко същество, което има право на избор“, каза кметът на Добрич Йордан Йорданов в своето слово. 


На церемонията още присъстваха народните представители – Даниела Димитрова, Йордан Йорданов, генералният консул на Руската Федерация във Варна Владимир Климанов, областният управител на Добрич Красимир Кирилов, Иво Пенчев – председател на Общински съвет, общински съветници, членове на кметски екип, почетни граждани на Добрич, представители на политически партии и движения, на обществени организации, културни и образователни институции и граждани на Добрич.





С минута мълчание те почетоха паметта на героите, донесли свободата на града.



С почетен залп се включиха регионален клуб „46-ти пехотен Добрички полк“ към Национално дружество „Традиция“, както и регионалните клубове от градовете Шумен, Велико Търново, Велики Преслав, клуб „Миноносец „Дръзки“ гр. Варна, клуб „Жива история“ гр. Шумен.