Нараства броят на посещенията в Библиотеката в Добрич

През 2018 година Библиотеката в Добрич отчита нарастване броя на ползвателите й, които са 3 647, а през предходната година те са били 3 552. Увеличението засяга деца до 14 г.

Нараства броят на посещенията в Библиотеката в Добрич

Посещенията са значително повече – 55 715, с над 4 000  в сравнение с предходната година. През 2018 г. заетите библиотечни документи са над 57 000. Библиографските справки и консултации са 22 000, с над 8 600 повече в сравнение с предходната година. 


За местната общност са реализирани над 230 културно-образователни прояви. Увеличени са и справочно-библиографските и информационни начинания. Регионална библиотека „Дора Габе” е регистрирала 28 277 посещения на културно-образователни и информационни начинания от различни целеви групи – 10 626 от деца до 14 г., 5 230 от младежи до 28 г. и 12 421 от граждани над 28 години.

Библиотечният фонд в края на 2018 г. е 397 927 т. През годината са закупени 4 518 т. библиотечни документи, включително 585 т. детска литература. В читалните за ползвателите са абонирани разнообразни периодични издания, от които 70 заглавия набавяни чрез покупка и 16 заглавия, получавани чрез дарения, от които 8 краеведски. 

За улеснение на гражданите библиотеката въведе автоматизирано информационно обслужване, а освен преглед на съдържанието на библиотечния фонд, регистрираните ползватели имат възможност за онлайн обслужване чрез Модул "Моята библиотека” с достъп до личен читателски картон и информация за заета литература, текущо състояние на заявки, възможност за онлайн презаписване на заета литература и др. 

През 2018 г. в сектор „Заемна за възрастни“ най-търсена е художествената литература - романтични романи, трилъри, фентъзи и исторически романи, теми, свързани с християнството, любовта и вярата. Читателите са заемали литература от различни отрасли на знанието – най-често от областта на обществените науки – политика, икономика, право, социология, книги за нравите, бита и обичаите, езотерика, психология, пътешествия, история , биографична литература. 

От българските автори най-голям интерес са предизвикали „Хавра” на Захари Карабашлиев, „Възвишение”и „Чамкория” на Милен Русков, „Смисълът” на Людмила Филипова, романите на Токораз Исто и др. Сред най-търсените от чуждестранни автори са романите на Даниел Стийл и Нора Робъртс, Джоджо Мойс, Майкъл Конъли, Джеймс Патерсън, Сара Дж. Маас и др. 

Тийнейджърите са предпочели фентъзи, романтични романи, българска проза. Най-често са заемали „Софийски магьосници” на Мартин Колев, „Измамен” на Станислав Койчев, „Всички наши тела” на Георги Господинов, „Вината в нашите звезди” на Джон Грийн, „Академия за вампири” на Ришел Мийд, „Защото никога няма да се срещнем” на Лия Томас. Освен задължителната учебна литература, децата до 14 г. са заемали най-често „Дневникът на един дръндьо” на Джеф Кини, „Похитителят на мълнии” на Рик Риърдън, „Тялото говори” на Цвета Белчева, „Невидим” на Станислав Койчев, „Малкият Българ” на Неделчо Богданов, поредицата за Хари Потър на Джоан Роулинг и др.

Регионална библиотека „Дора Габе” се стреми и да работи за максималното удовлетворяване на читателските потребности, да предоставя повече електронни услуги на гражданите, да бъде водещ културно-информационен център за града и областта, активен партньор на образованието и социалните дейности.