Единственото дете от село Поручик Кърджиево ще получи нов дом

Село Поручик Кърджиево, намиращо се само на няколко километра от границата с Румъния в община Крушари, е родното село на 11-годишният Вальо.

Единственото дете от село Поручик Кърджиево ще получи нов дом

Той е единственото дете в отиващото си село и живее там с още 15-тина възрастни хора. Фейсбук групата „Спаси севера“ от месеци е организирала благотворителна кампания за детето, което преди шест месеца загубва майка си. В селото живее с баща си, който е болен, а условията в родната му къща, са повече от мизерни.



В края на миналата година Вальо получи множество подаръци и изненади от своите благодетели. Коледата му донесе тетрадки, раница за училище, химикали, нови дрешки, обувки, колело, телефон, но и една неочаквана изненада. Вальо беше гост за новогодишните празници на своята добра фея – Стоянка Маринова от Добрич. Така Вальо за първи път отиде на сладкарница, гледа филм на кино, яде пържола и, забележете, се изкъпа в баня. На апела за помощ в групата „Спаси севера“ се отзовават много хора. Със Стоянка Маринова се свързват и две млади момчета, строители, които изявяват желание да ремонтират родната къща на Вальо. За съжаление, още при първия им оглед, става ясно, че въпросната къща много трудно подлежи на ремонт, тъй като е в окаяно състояние. И в този момент се появява предложението на Кина Николова от гр. Добрич, която решава да предостави своята наследствена къща в същото село за безвъзмездно и безсрочно ползване от Вальо и неговия баща. Въпросната къща също има нужда от голям ремонт, тъй като годините не са я подминали. Двамата строители обаче не се плашат и с младежки ентусиазъм приемат предизвикателството да я превърнат в дом за детето. По думите на Иван Веселинов и Иван Павлинов историята за Вальо ги е трогнала, защото става дума за едно дете, останало твърде рано без единия си родител.


Тези две момчета решават да отдадат за дълъг период от време свободните си от работа дни, за да ремонтират една чужда къща в отдалеченото село „Поручик Кърджиево“. На въпроса ми кое ги кара да го правят и двамата единодушно признават – човещината!

С част от обзавеждането на новата къща ще се заеме друг човек с голямо сърце - дърводелецът Иван Симеонов, според когото децата заслужават да имат истинско детство, а Вальо до този момент няма такова. Той обещава да направи обзавеждане за кухня, две легла – за Вальо и за неговия баща, както и бюро, на което детето да подготвя уроците си.

Миналата седмица групата от младите строители, дърводелеца, Стоянка Маринова и други хора посетиха отново Вальо, за да направят организацията за предстоящия ремонт на предоставената му къща. Доброволците вече имат архитект в редиците си, който ще се заеме с нелеката задача да изчисли и предвиди всичко необходимо за предстоящия ремонт, който, по думите на строителите, няма да е никак малък. Трябва да се смени дограмата, да се ремонтира покривът, тъй като коминът е паднал върху него и го е разрушил на места, да се сложи гипсокартон в стаите, да се подмени подовата настилка, да се ремонтират и банята и тоалетната. Надеждите на майсторите са, че още в края на месец март те ще могат да започнат с ремонта и в кратки срокове да го завършат.

Нека не забравяме обаче, че много често, както и в този случай, самите помощници имат нужда от помощ. Защото къща се ремонтира с много труд и с немалко пари. Само желание не стига. Така че всички, които искат да се включат в благотворителната акция, могат да го направят, като се свържат със Стоянка Маринова чрез Фейсбук страницата на групата „Спаси севера“. Освен това могат да помогнат в набирането на пари на банковата сметка, публикувана по-долу или да се свържат директно със Стоянка Маринова на посочения телефон.

За да върнем усмивката на детското лице на Вальо!

Банкова сметка BG43SOMB91301011689601 Йонка Иванова

Стоянка Маринова Телефон 0893928662