Ансамбъл “Бизоне” е сред одобрените за участие в „Голямото хоро” в Брюксел

Ансамбъл „Бизоне” получи възможността представи Каварна в шестото издание на инициативата „Голямото хоро”, която ще се проведе на 20 април в Брюксел.

Ансамбъл “Бизоне” е сред одобрените за участие в „Голямото хоро” в Брюксел

Тази инициатива бе започната от заместник-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева (2014–2016 г.). От 2017 г. насам то се организира от Ева Майдел. Целта на „Голямото хоро“ е да покаже пред жителите и гостите на космополитен град като Брюксел другото лице на България – атрактивно, можещо и тaлантливо.



Ансамбъл „Бизоне” е сред 10-те избрани от 150 ансамбъла в България. Талантливите танцьори на Каварна ще имат възможността да представят характерните за Добруджа и цяла България танци.

„Идеята е децата да представят себе си и да бъде оценен техния труд. Танцьорите от ансамбъл „Бизоне” участват във всеки един от празниците на града и заслужават едно такова сериозно участие. За тях ще бъде огромен комплимент да им се гласува доверие и да им се даде възможност да участват“, заяви Стела Йорданова – ръководител на фолклорния ансамбъл „Бизоне” в Каварна. „Ще се постараем максимално да представим една картина на цяла България, защото имаме в репертоара си танци от всички етнографски области“, допълни тя.

На предстоящото заседание на Общински съвет Каварна, което ще се проведе на 31 януари, ще бъде гласувана докладна относно отпускане на финансови средства в размер на 15 хил. лв. за участие на ансамбъла в инициативата „Голямото хоро” в Брюксел.