Два нови варианта за довършване на блок Добрич дискутираха на сесия на ОбС

Два нови варианта за завършване на строящия се от над 30 години жилищен блок „Добрич” в центъра на града бяха обсъдени на редовното заседание на Общинския съвет.

Два нови варианта за довършване на блок Добрич дискутираха на сесия на ОбС

На сесията през февруари кметът Йордан Йорданов ще внесе предложение да бъде изтеглен краткосрочен заем от 600 000 лева и той, заедно с цялата общинска собственост, да бъдат отдадени на изпълнителя. Така ще има сигурност за довършване на блока, посочи градоначалникът.



Съветникът от ГЕРБ Иван Колев определи предложението на кмета като идеално, но поиска тези 600 000 лева да бъдат включени в Програмата за капиталови разходи. Финансовият зам.-кмет Елка Димова каза, че когато се залага разход в бюджета трябва да се посочи приходоизточник.

Вторият вариант бе на общинския съветник от ГЕРБ Надежда Петкова. Тя предложи в общинската част на блок „Добрич” да бъдат изградени социални жилища, вместо приют. Предложението е това да стане с 1.5 милиона лева, които са включени в Инвестиционната програма за 2019 за строежа на приюта. По думите на Петкова има достатъчно много семейства, които имат нужда от социални жилища. Според Камелия Койчева от ГЕРБ тези жилища биха могли да бъдат ползвани  от подпомаганите от фонд „Здраве” медици, както и от млади квалифицирани специалисти, от които изпитва остра нужда бизнесът.

Зам.-кметът по хуманитарни дейности д-р Емилия Баева сподели, че Управляващият орган на оперативна програма „Региони в растеж” е приел включването на приюта в Инвестиционната програма. Тя посочи, че градът ни има остра нужда от приют.

След като сме намалили общинския дълг не мога да разбера защо това е препъни камък, каза кметът на Добрич Йордан Йорданов, визирайки тегленето на кредит. Той даде за пример Общинския съвет на Варна, който сега е взел решение за теглене на голям кредит.