Добрички адвокат защитава Баневи

Добричкият адвокат Милко Пенчев е част от екипа, който защитава семейство Николай и Евгения Баневи във връзка с повдигнатите обвинения срещу тях.
Работим още с трима колеги, съобщи Милко Пенчев за Добрич Онлайн.

Добрички адвокат защитава Баневи

Добричкият адвокат представлява търговската част от делата като сделката, свързана с „Полимери“ АД. Цялата информация по делото е 123 тома. Вече имаме ясна представа за това, в което са обвинени семейство Баневи и на основа на какви доказателства е написано постановлението  за повдигане на обвинение, каза Милко Пенчев. 



Припомняме, че съпрузите имат повдигнати общо 7 обвинения. 

Интересно е, че написаните обвинения са плод на гениална мисъл, благодарение на свидетелски показания на две лица, които са били част от екипа на семейство Баневи, заяви адвокатът от Добрич.

Той допълни, че се позовават само на гласни доказателства и липсват каквито и да е писмени аргументи, документи и книжа, от които да стане ясно кога и къде се е случило рязането на съоръжения и машини в предприятието „Полимери“ АД в Девня. Според Милко Пенчев ще настъпи момент, в който всеки един от свидетелите може да бъде член на тази организирана престъпност. 

По думите му публично се твърди, че са извършвани престъпления. Защитникът посочи, на първо място, че Евгения Банева никога не е стъпвала в „Полимери“, камо ли да е имала функции на управител, за да може да даде права на хората да се разпореждат с имуществото на завода. 

Твърденията, че майката на Николай - Мария Банева, на 75 години, е мозъкът на такава гениална организирана група, е също несериозно, коментира Пенчев. Считам, че само за целите на производството е била поставена в тази функция, а именно участник в организирана престъпна група, категоричен е адвокатът.

Той посочи, че единствено до момента като напълно адекватно и издържано е обвинението към Николай Банев за притежание на боеприпаси. Струва ми се, че само това обвинение би издържало в съда, допълни защитникът.

По повод твърдението, че семейство Баневи има 1 млрд. лв. в швейцарска банка, адвокатът сподели, че няма такава справка или доказателство, които да показват, че тези пари съществуват във финансовата институция. 

“През далечна 2007 година, по информация на служител от едно от районните управления на МВР в София, е посочена цифрата от 1 млрд., която според него е оценката на цялото имущество, което Банев е имал към момента, когато е извършена приватизацията на тези предприятия. Има официални документи, по наши искания от швейцарската банка, и отговорът е лаконичен, че такава сума никога не са имали съпрузите в тази финансова институция”, каза Милко Пенчев.

Той коментира и въпроса с приватизацията на завод “Полимери” в Девня. Категоричен е, че малко хора са специалисти, които могат да говорят за производството на този завод.  

Завод “Полимери” е строен през период от историята на България , когато пазарите са били коренно различни от днес. Тогава е съществувала друга пазарна политика и то само между страни от т-нар източен блок. Днес пазар на цялото производство на завод полимери НЯМА, защото са се променили много елементи от пазарната конюнктура. Спирайки производството на част от продукцията, спира и определена поточна линия, която не може лесно да бъде пренастроена и оборудвана. Съответно , никога не може да бъде стартирано отново”, подчерта адвокатът от Добрич.

По думи на Пенчев “Полимери” получава от  „Нефтохим” хлора, който се превръща в дихлоретан - един от двата най-търсени и печеливши продукти на „Полимери”. Обаче Комисията за защита на конкуренцията позволява на „Нефтохим” - Бургас да преустанови доставките на етилен за „Полимери”. Още едно производство спира, допълни той.

"Достигна се до там, че за смешните за мащабите на „Полимери” 33 000 лева предприятието беше поставено от съда във Варна в процедура по несъстоятелност - без да бъдат оценени активи на „Полимери” на стойност повече от 20 милиона лева и без да бъде прието нито едно вземане на кредитиралите „Полимери” търговски дружества, свързани с мен. Следствие на това се е стигнало до искане на производство за несъстоятелност. След като са минали през несъстоятелност голяма част от съоръженията, които имат, са нарязани и продадени на скрап", каза още Милко Пенчев.