Община Добричка продължава предоставянето на топъл обяд на нуждаещи се

Продължава подпомагането на нуждаещите се лица в община Добричка с предоставяне на топъл обяд

Община Добричка продължава предоставянето на топъл обяд на нуждаещи се

През зимните месеци на  2019 - 2020 г. година ще продължи подпомагането за 240 потребители, в почти всички 67 населени места на общината, съгласно допълнително споразумение подписано между представители на Агенцията за социално подпомагане и кмета на община Добричка инж.Т. Петков. 


Това са самотно живеещи лица и семейства, получаващи минимални пенсии, скитащи и бездомни деца и лица с доказана липса на доходи и близки,  които да  се грижат за тях. Предоставянето на топлия обяд се финансира  по Оперативна програма за храни и/или основно материално стимулиране от Фонд на европейско подпомагане  на стойност 181534. 47 лв.

Реализирането на дейностите по предоставяне на топъл обяд в община Добричка са в резултат на доказаната ефективност и постигнат широк обществен отзвук. Те целят постигане на по-добро качество на живот чрез създаване на реални условия за предотвратяване риска  от глад  и недохранване за уязвими групи в обществото, които поради социално икономически проблеми не са в състояние сами да задоволят потребността от храна.

Договорените дейности се реализират чрез Домашен социален патронаж на територията на община Добричка в периода от 01.02. 2019 г. до 30.04. 2019 г. и включват предоставяне на обяд – супа, основно ястие и хляб  на стойност 2.50 лв. на ден . За тази цел в община Добричка през 2018 г. е подновена автомобилната  база на социалния патронаж с  3 броя автомобили - тип „пикап“, които ще допринесат за по-добро качество на предоставяната услуга.  

Наред с топлия обяд ще се реализират и съпътстващи мерки спрямо потребителите, изразяващи се в индивидуално консултиране относно възможностите за ползване на други социални услуги, административни общински услуги, консултиране относно здравословно и балансирано хранене и други форми на подкрепа предвид нуждите и проблемите им.

Чрез реализация на проекта „Осигуряване на топъл обяд в Община Добричка“ ще се  разшири кръга и видовете социални услуги в общността,  което ще бъде отговор на алтернативите за разширяване на възможностите за подкрепа и грижа в обичайна домашна среда на жителите от общината.