Приеха Програмата за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства в oбщина Добричка

Добрички Общински съвет прие Общинската програма за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства за 2019 година на провела се днес сесия.

Приеха Програмата за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства в oбщина Добричка

Основната стратегическа цел, залегнала в програмата е осъществяването на процес на интеграция на децата и учениците от етническите малцинства чрез създаване на условия за качествено образование във всички детски градини и училища на територията на Община Добричка. Всички участници в образователния процес (семейство, детска градина, училище, институции и НПО/ са еднакво отговорни и ангажирани за изпълнението на плана за действие  към Програмата за 2019 г. 



Сред специфичните цели са гарантиране на равен достъп до качествено образование, интегриране и адаптиране на децата от ромски произход в етнически смесени приемни образователни институции и създаване на подкрепяща и привлекателна средна в интегриращите училища.

Основната стратегическа цел и специфичните цели на програмата ще се реализират чрез работа в следните направления:

1. Повишаване ефективността на училищната мрежа - обхващане задържане в училище на всички деца от малцинствен произход, подлежащи на задължително обучение.

2.Сътрудничество с училища и професионални образователни институции в борбата срещу слабите резултати и преодоляване на негативите на билингвизма.

3. Включване на децата и учениците в извънкласни и извънучилищни форми на обучение.

4.Подпомагане на социално слабите деца и ученици, включително с учебници, учебни помагала и пособия.

5. Стимулиране на дейност, насочени към етнографски проучвания на малцинствените групи в Община Добричка и провеждане на типичните ромски обичаи, честване на празници, свързани с културата и бита на ромите.