Продължава грипната епидемия в област Добрич

Продължава грипната епидемия на територията на областта с разпоредените противоепидемични мерки, съобщават от Регионалната здравна инспекция - Добрич.

Продължава грипната епидемия в област Добрич

През последната седмица в гр. Добрич намалява интензитетът на регистрираната  заболеваемост от остри респираторни заболявания (ОРЗ).



За периода от 28 до 31 януари заболяемостта е 137,13% - 116 заболели.

Данните са регистрирани чрез Интернет базираната информационна система за сентинелен надзор на грип и ОРЗ в България.

Няма основания за отмяна на грипната епидемия към днешна дата. След обобщаване на данните за цялата 5-а седмица на 2019 г. (т.е. от 28 януари до 3 февруари) ще се извърши нова оценка на епидемиологичната обстановка. 

По данни на лечебните заведения продължават прегледите и хоспитализациите на пациенти с ОРЗ, грип и усложнения (основно пневмонии).

С цел недопускане на усложнения на случаите на грип, от РЗИ-Добрич напомнят на всички лечебни заведения, че е важно своевременното започване на лечение с антивирусни препарати.

Освен това от РЗИ препоръчва на хората ограничаване на социалните контакти и избягването на събирането на много хора в затворени пространства, болните с висока температура и други признаци на грип да не провеждат самолечение, при наличие на симптоми на грип да посещават личните си лекари и да не ходят болни на работа.