Отменят грипната епидемия в област Добрич

През последната седмица в гр. Добрич намалява интензитетът на регистрираната заболеваемост от остри респираторни заболявания (ОРЗ), съобщават от Регионалната здравна инспекция - Добрич.

Отменят грипната епидемия в област Добрич

За периода от 28 януари до 3 февруари заболяемостта е 147,77% - 125 заболели. Данните са регистрирани чрез Интернет базираната информационна система за сентинелен надзор на грип и ОРЗ в България.



По данни на лечебните заведения е намалял потокът на прегледаните и хоспитализираните пациенти с ОРЗ и грип.

Със заповед на директора на РЗИ-Добрич е отменена грипната епидемия на територията на област Добрич, считано от 5 февруари.

Със Заповед на директора на РЗИ-Добрич допълнително е разпоредено следното:

1. На лечебните заведения за болнична помощ в областта: да продължи предоставянето в РЗИ-Добрич на обобщена седмична информация за хоспитализирани и починали от ОРЗ, грип и усложнения след преболедуване от лечебните заведения за болнична помощ в областта.

2. На всички лечебни заведения в областта: да спазват строго алгоритмите за поведение в лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ при случай, съмнителен за грип.

3. На медицинските специалисти от детските заведения: да спазват Наредба № 3 от 5 февруари 2007 г. за здравните изисквания към детските градини и Наредба № 26 от 18 ноември 2008 г. за устройството и дейността на детските ясли и детските кухни и здравните изисквания към тях и да провеждат ефективно ежедневно наблюдение и контрол на здравословното състояние на децата, съгласно изискванията.