4 години затвор за шофьор от Добрич, причинил катастрофа с две жертви

Окръжният съд в Добрич наложи ефективно наказание от 4 години „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим на подсъдим, причинил катастрофа с двама загинали. Съдът го лиши и от право да управлява моторно превозно средство за срок от 5 години.

4 години затвор за шофьор от Добрич, причинил катастрофа с две жертви

27-годишният А. А. от Добрич беше признат за виновен в това, че на 24 октомври 2017 година по пътя Добрич - Генерал Тошево при управление на лек автомобил е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на двама съпрузи от село Горица, както и средна телесна повреда на 18-годишната им тогава дъщеря. 


Делото премина по реда на съкратеното съдебно следствие, тъй като подсъдимият призна изцяло вината си и фактите, изложени в обвинителния акт. Прилагайки процедурата съдът намали първоначално наложеното му наказание от 6 години с една трета. Така се стигна до 4-годишната ефективна присъда, която съдът постанови въпреки исканото от прокуратурата минимално условно наказание от 3 години, при предвидени в закона за това престъпление от 3 до 15 години.

 Тежката катастрофа е станала около 16.30 часа на посочената дата, когато мъжът пътувал в посока от Генерал Тошево към Добрич. Поради движение с превишена скорост той загубил контрол над автомобила и навлязъл в лентата за насрещно движение, в която в този момент се движела колата на пострадалите. 

Пристигналите незабавно на мястото на инцидента екипи на полицията, пожарната и спешна медицинска помощ установили смъртта на двамата съпрузи, а дъщеря им, която пътувала на задната седалка в колата, била откарана в добричката болница с множество увреждания. По делото е установено, че причинените на момичето наранявания са довели впоследствие до трайно затруднение на движението на десния й крак за период около 5-6 месеца, на лявата й ръка за период от около 2-3 месеца, както и на дъвченето и говоренето й за същия период.

Непосредствено преди настъпване на произшествието скоростта на движение на управлявания от подсъдимия автомобил е била около 117.98 км/ час, при максимално допустима 90 км/ час. Автомобилът на пострадалите се е движел със скорост около 42.04 км/ час. Според заключението на тройна съдебно автотехническа експертиза, подсъдимият е имал възможност да предотврати удара, ако е упражнявал постоянен контрол над управлението и не е навлизал в лентата за насрещно движение.

От данните по делото е видно, че мъжът е правоспособен водач, но е нарушавал многократно правилата за движение по пътищата и спрямо него има наложени административни наказания по Закона за движение по пътищата.

Присъдата на Окръжния съд подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд - Варна.