Родственици на Васил Левски подготвят детско издание на документална книга за Апостола

Детско издание на документалната книга "Васил Левски - по спомени на Васил Караиванов, първи братовчед на Левски" подготвят родственици на Апостола на свободата.

Родственици на Васил Левски подготвят детско издание на документална книга за Апостола

Това съобщиха в Добрич Стефан Караиванов и Васил Чардаклиев, които се срещнаха с ученици и общественици дни преди отбелязването на годишнината от обесването на Левски.


Караиванов и Чардаклиев гостуваха в Добрич по инициатива на фондация „Малки Ангели“ с председател Оксана Иванова, със съдействието на Регионален исторически музей.

Пред присъстващите в дом-паметник „Йордан Йовков“ бе представена книгата "Васил Левски - по спомени на Васил Караиванов, първи братовчед на Левски". Тя се преиздава от потомците на Васил Караиванов с усилията на неговия правнук Стефан. Първото издание е през 1987 година по повод 150-ата годишнина от рождението на Левски. 


„Моят прадядо Генчо Караиванов и майката на Левски Гина са брат и сестра. И техните деца – Васил Левски и Васил Караиванов, са първи братовчеди. Васил Караиванов е саратник на Левски, най-верният му човек в Карлово. В неговия хан са се правили събиранията на самия комитет, той е бил и касиер на комитета“, разказа Стефан Караиванов. По думите му, данните в книгата са от първа ръка, те са от човек, който е бил постоянно с Васил Левски. 

Детското издание на "Васил Левски - по спомени на Васил Караиванов, първи братовчед на Левски" ще носи същото наименование и ще е насочено към ученици от 5-12 клас, съобщи Стефан Караиванов. Идеята е то да стане факт до края на месеца, а по възможност и до 20 февруари. Целта е съдържанието на книгата са бъде представено в по-опростен и по по-достъпен за децата начин. 

Васил Чардаклиев е член на Карловския комитет „Васил Левски“, един от организаторите на традиционния поход „По стъпките на Васил Левски“, който тази година ще се проведе за 25-и път. Пред присъстващите в дом-паметник „Йордан Йовков“ ученици той разказа какви мероприятия се провеждат за съхраняване на родовата памет и разпространяване делото на Васил Левски сред младите хора.