Майки от Добрич с апел за помощ на Делянка, която гледа 34 години болната си дъщеря

Майки на деца с увреждания от Добрич се обръщат с апел за помощ на жена, която от 34 години се грижи за болната си дъщеря и която е изпаднала в изключително затруднено финансово положение.

Майки от Добрич с апел за помощ на Делянка, която гледа 34 години болната си дъщеря

Историята на Дилянка и дъщеря й Александра обедини майките на деца с увреждания от цялата страна в благородна кауза – да им помогнат и да им дарят спокойствие от ужаса на безизходицата.


Историята на Делянка и Александра разказва Ина Маринова, която отправя апела за помощ. 

Делянка е майка на Александра, а Александра е "дете" на 34 години. 34 години Делянка отглежда с любов детето си и никога не се е оплаквала, никога не си е и помислила да се откаже. Какво е точно заболяването на Александра – никой не знае, преди 34 години тези деца бяха скрити. Нещо генетично е, увреждането е с етикет "множество".


И... 34 години преминават в скромен живот, но в семейството са били двама - и мама, и татко, все някак са се справяли. Единият работел със сигурност. До деня на първия инсулт на таткото. Следват втори, трети, запушване на съдове, ампутации на краката, много операции и... смърт. Заради "прекрасната" здравна система в България се наложило да вземат бързи кредити. Делянка си мислела: Е, не е първият човек с инсулт, ще се оправи, ще започне работа, ще изплащаме. Да, но съдбата е приготвила друго - той умира, а Делянка остава сам сама с Александра. С онази мъничка жена, притихнала на стар, разпънат диван, в старата селска къща в село Дрен, къща, която е била купена преди над 30 години с мечтата да си я стегнат до колкото могат с времето. Къщата остава така, както е била купена. 

Днес в голямата къща майка и дъщеря живеят в една стая, защото само толкова могат да си позволят да отопляват. Бойлерът тече, печката е стара, а токът е 380 лв. на месец. Бързите кредити във времето са се превърнали в чудовище. В борбата си да излезе от калта, Делянка рефинансира и рефинансира и изход няма, и няма. 

Делянка е горда жена, все се надява, че ще се справи, опитва се да работи - на 4 часа, при приятели във фирмата им и само когато има много работа. Шие кожени изделия, но не всеки ден и не на пълна заплата. А 34-годишната Александра е сама в къщата, сама в стаята и на същия онзи стар диван, сама в слепотата си, в неподвижността си и чака майка си. Ако за тези 4 часа нещо се случи, няма кой да й помогне. Но и на Делянка няма кой, трябва да работи. 


Делянка е асистент с 300 лв., а пенсията на Александра е 240 лв., няколкото часа в частната фирма още някой лев докарват, но повече от 700-800 в това семейство не са влизали никога. 

В интернет е пълно с кампании на деца за лечение, но тук лечение не е необходимо, тук вече единственото нужно е спокойствие, спокойствие от ужаса на безизходицата. 

Адрес:

П. к. 2430 с. Дрен, община Радомир, ул. „Първа“ 6

тел. 0876774866

Делянка Постолова

Можете да помогнете и тук.