Деца от Добрич се докоснаха до магията на Хари Потър

За четвърта поредна година Регионална библиотека „Дора Габе” се присъединява към инициативата „Нощ на книгите за Хари Потър”.

Деца от Добрич се докоснаха до магията на Хари Потър

В сектор "Работа с деца" на Библиотеката се събраха почитатели от всички възрасти на момчето-магьосник, за да споделят увлечението си по неговите приключения. Основната цел на световната кампания е да предаде на следващото поколение читатели магията на книгите и четенето, както и да се съпреживеят историите на Джоан Роулинг.



Темата на тазгодишното събитие бе „Училище за магии и вълшебства Хогуортс“, съобщават от Регионална библиотека “Дора Габе”. Гостите на събитието бяха ученици от четвърти „а” клас на СУ „Св. Климент Охридски” с преподавател Нели Василева. Освен тях и други запалени фенове попаднаха във вълшебния свят на Хогуортс с помощта на пресъздадения интериор на Грифиндор. Децата си припомниха и прочетоха моменти от любимата поредица, участваха в тържествената разпределителна церемония по определяне на домовете, към които ще се присъединят и получиха своите отличителни вратовръзки и специалните поименни послания от професор Дъмбалдор. По-късно се включиха в състезания и магьоснически игри - ловуваха в Хогуортс като търсиха скрити предмети из цялото магично пространство, правиха свой щур и шарен дизайн на чорапите на Доби, търсиха думи в специална решетка, проявиха бързина и съобразителност, откривайки на кой професор са подбраните реплики, създадоха свой собствен ученически профил в Училището за магии и вълшебства и си направиха автопортрет с магьосническа мантия и шапка.


Всички участници получиха подарък, изработен от библиотечните специалисти – книгоразделител с най-любимите корици на книги от поредицата за Хари Потър, книги, както и своите безплатни читателски карти. Гостите си тръгнаха заредени с положителни емоции и щастливи, че са отпразнували заедно в библиотеката Нощта на книгите за Хари Потър. Победителите в обявените конкурси за най-добър костюм, най-артистично и изразително пресъздаден текст и в игрите получиха за награда - книги.