Ученици от ЧСУ „Леонардо да Винчи“ участваха в мобилност във Финландия

Петима ученици от 10 и 11 клас на частно средно училище „Леонардо да Винчи“ в Добрич – Христомир, Стефани, Петър, Милица и Теодор, участваха през януари в мобилност във Финландия по проект, по който учебното заведение работи от края на м. г.

Ученици от ЧСУ „Леонардо да Винчи“ участваха в мобилност във Финландия

Проектът е с наименование „Информационни и комуникационни технологии в традиционното и дистанционно учене“ и е по програма STEМ. Той се реализира в партньорство с училища от още пет държави – Финландия, Полша, Турция, Хърватия и Италия, съобщи зам.-директорът на ЧСУ „Леонардо да Винчи“ Благовеста Станчева.  




В рамките на първата мобилност по проекта – във Финландия, учениците от всички страни представиха предварително подготвени презентации за своята държава, град и училище. Забележителностите на Добрич, за които разказаха възпитаниците от ЧСУ „Леонардо да Винчи“, са паметникът на Хан Аспарух, АЕМО „Старият Добрич“, градският парк „Свети Георги“, Етнографската къща и други. Учениците комбинираха видеа, снимков материал и текст. Нашата презентация беше една от най-добрите и се хареса на всички, сподели Христомир. 


На базата на тези презентации, които бяха нещо като домашно и с които започна посещението ни,  по-нататък се разработиха нови презентации, с нови инструменти, разказа Павел Павлов – един от създателите на ЧСУ „Леонардо да Винчи“.  Той посочи, че за доброто представяне на първата презентация е помогнало отличното владеене на английски език от Стефани, която преди това е учила в САЩ.

Участниците в мобилността във Финландия разказаха, че са били посрещнати много добре от домакините, настанени в приемни семейства. Имаха възможност да установят междукултурните различия по отношения на храненето, сподели Павел Павлов. И обясни, че докато в България е прието семейството вечер да се събере около масата, да остане по-дълго време и да хапне по-обилно, във Финландия е по-различно – за вечеря се хапват сандвичи, ябълки и мюсли.


Финландската държава инвестира изключително много в образованието, каза Павел Павлов. Там всички ученици получават безплатен обяд, учителите също. Учениците не прекарват много време в училище, имат максимум пет часа на ден. Започват в 9 и приключват около 14 часа, като тук е включен и задължителният обяд. „Много се говори за финландската образователна система. Грижата, която държавата има за образованието, наистина се чувства“, посочи Павлов.


Следващата мобилност по проекта е в началото на март до Полша. Темата ще бъде свързана с роботиката в училище. През следващите година и половина има планирани пътувания и в другите държави.

ЧСУ „Леонардо да Винчи“ бе домакин на първата координационна среща на ръководителите през октомври. Добричкото училище ще бъде домакин на среща с участието на ученици в средата на следващата година.