Ученически стол отвори врати в ОУ „Христо Смирненски“ в Ген. Тошево

Столово хранене е въведено от началото на седмицата в ОУ „Христо Смирненски“ в Генерал Тошево.

Ученически стол отвори врати в ОУ „Христо Смирненски“ в Ген. Тошево

Напълно обновен, оборудван, уютен и модерен ученическият стол към учебното заведение отвори врати на 4 февруари. Екип от специалисти се грижи за предлаганите ястия и здравословните им съставки. Всички менюта са добре балансирани и подходящи за възрастта на децата. Количеството и вида на храната са съобразени с изискванията на Наредба 37 от 21.07.2009 г. на МЗ и Наредба 9 от 16.09.2011 г. на МЗХ за рационално и здравословно хранене на децата, посочват от учебното заведение.




Ремонтът на стола бе извършен със средства от бюджета на училището с подкрепата на Училищното настоятелство, съобщи за Добрич онлайн директорът на ОУ „Христо Смирненски“ Петя Панева. 50 000 лева – за оборудване и обзавеждане, са отпуснати с решение на Общинския съвет на Генерал Тошево. Част от заплатите на работещите в кухненския блок се поемат от Общината, а останалата – от бюджета на училището. Благодарение на средства на Училищното настоятелство купонът на всеки ученик се поевтинява с 50 стотинки и е на стойност 2 лева.


В стола могат да се хранят и ученици от други училища, както и граждани, но за тях цената на купон е 2.50 лева, посочи Петя Панева. Безплатните закуските на учениците от 1 до 4 клас, които се отпускат по Постановление на МС, също се приготвят в кухнята на новия стол.


И родителите, и учениците са много доволни от новата придобивка, коментира директорът. По думите й към момента от столовото хранене се възползват около 70 процента от учениците, които са общо 208.