Стотици хора от страната и чужбина помогнаха да се събере сумата за съдебната експертиза по делото на “Русгеоком”

6 600 лева са събрани за съдебната експертиза по делото на “Русгеоком”, съобщи инж. Иванка Казакова от инициативен комитет „За чиста България“.

Стотици хора от страната и чужбина помогнаха да се събере сумата за съдебната експертиза по делото на “Русгеоком”

Помогнали са не само добруджанци, но и стотици хора от цялата страна и чужбина. Средства са дарили хора от Добрич, Генерал Тошево, Варна, Пловдив, София, Швеция, Германия, Великобритания и САЩ.


3 598 лева общо, към 10 февруари вечерта, са преведени по сметката на главния асистент в Института за изследване на обществата и знанието към Българската академия на науките д-р Дона Пикард, 1 602 лева по сметката на Синтия Недялкова от Гражданска инициатива против проучване и добив на газ.

502 лева са събрани от поставените кутии в Добрич и Генерал Тошево, 425 евро и 16 долара по пейпал и 100 лева, дарени в брой.

Припомняме, че Варненският административен съд назначи съдебно-техническа експертиза, която да бъде изготвена от петима експерти – двама са от предложените от екоинспекцията и трима от одобрените са по искане на Русгеоком. На 15 януари съдът излезе с определение, че депозитът за назначените 5 вещи лица се увеличава 20 пъти и от 1 000 лв. става 20 000 лв. Според определението на съда, 13 300 лв. от тази сума трябва да бъде платена от Русгеоком.

Конституирани по делото са Иванка Казакова, Дона Пикард и Айдън Яия, които трябва да платят по 1900 лв. или общо 5700 лева.

Следващото заседание на делото е насрочено за пети март. Тогава се очаква  съдът да разгледа и подготвените от експертите съдебно-технически икспертизи.