Асоциация „Прозрачност без граници“ отличи Районен съд - Балчик за предоставяната информация в услуга на гражданите

Асоциация „Прозрачност без граници“ отличи с грамота Районен съд - Балчик за водещата му роля сред районните съдилища в страната по показател „Информация в услуга на гражданите“, предоставяна на официалните интернет страници на институциите, съобщават от Окръжен съд - Добрич.

Асоциация „Прозрачност без граници“ отличи Районен съд - Балчик за предоставяната информация в услуга на гражданите

Отличието е връчено по време на национална кръгла маса, организирана от „Прозрачност без граници“ в края на миналия месец в столицата, съобщи председателят на Районен съд - Балчик съдия Ивелина Велчева.



В рамките на форума са представени два иновативни инструмента за оценка на нивото на прозрачност и публичност в дейността на съдилищата в страната: Еталон за публичност и прозрачност в работата на съдилищата и Карта на прозрачността на съдилищата в България.

Балчишкият съд е сред водещите в страната по показател „Информация в услуга на гражданите“ в Картата на прозрачността на съдилищата, която е изготвена след сравнително изследване на интернет страниците на районните, окръжните, административните, апелативните и върховните съдилища.

Проучването е направено в рамките на проект „Изработване и застъпничество за въвеждане на Еталон за публичност и прозрачност в работата на съдилищата - гарант за обществено доверие и граждански контрол върху системата на правораздаването“, изпълняван от Асоциация „Прозрачност без граници“ с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление“.