Кинофестивал за документални филми „(не)Възможното образование“ ще се проведе в Добрич

Кинофестивалът за документални филми „(не)Възможното образование“ ще се проведе от 15 до 24 февруари в частно средно училище „Леонардо да Винчи“ в Добрич.

Кинофестивал за документални филми „(не)Възможното образование“ ще се проведе в Добрич

Той е реализация на мечтата на неправителствената организация „Общност за демократично образование“ да запознае колкото е възможно повече хора в България с разнообразните начини, по които образованието може и реално се осъществява по света. 



Фестивалът е възможност да се покаже с помощта на документални филми, че индивидуалните различия трябва и могат да бъдат уважени и това би довело до едно човеколюбиво образование, което да отразява особеностите на човешката същност. 

Във всяка една от вечерите ще се състоят прожекции на документални филми. На тях могат да присъстват както ученици на ЧСУ „Леонардо да Винчи“, така и от други училища в града, а и добричлии, които се вълнуват от темата. 

Откриването е на 15 февруари, петък, от 18 часа. 10 минути по-късно ще започне прожекцията на филма „Ние сме тези, които очаквахме“, Великобритания. Той е с продължителност 77 минути. “Ние сме тези, които очаквахме” представя широк поглед към проблемите и възможните решения в съвременното образование. Петима тийнейджъри от Суиндън, Великобритания, разказват за своя различен опит с образователната система - за своите успехи, провали, предизвикателства и научени уроци.

Филмът разглежда трите стълба, върху които е изградена настоящата образователна система в световен мащаб: учебни програми, тестове и преподаване. Въз основа на наблюдения и интервюта с ученици и учители на известни личности и широк кръг международни експерти в образованието, сред които сър Кен Робинсън, сър Ричард Брансън, Джерард Гриър и други, филмът придава човешки облик на кризата и провокира към преосмисляне на целите на образованието.

Втората прожекция е на 16 февруари, събота, от 13 часа. Името на филма  е „Ненасилствена комуникация в училище“, Дания. Той е с продължителност 40 минути. След едночасова дискусия ще последва работилница „Култура на мира в училище“ с предварителна регистрация на https://goo.gl/forms/q1ag9LjVadQgYPC83. Тя ще продължи два часа, входът е 10 лева. 

На 20 февруари, сряда, от 18 часа е третата прожекция – на филма „Революция в училище 1918 – 1939“, Франция. Това е историята на една кадифена революция - в образованието. След Първата Световна война образователните дейци в Европа обвиняват училището, че създава подчинение. Европа се нуждае от мир. Как да се образова новото поколение без наказания и надзираване? Как да се преподава свобода? В продължение на няколко години харизматични лидери като Мария Монтесори, Януш Корчак, Селестен Френе, Александър Нийл и много други се опитват да измислят и създадат новото училище.

Последната прожекция е от 13 часа на 23 февруари на филма „Азбука“, Австрия, продължителността е 118 минути. „Азбука“ анализира настоящата образователна система и утвърждава тезата, че тя изкривява способностите на децата за въображение, креативност и независима мисъл. Във времена на съкрушителни промени, кризи и дезориентация, са необходими спешни решения за посоката, в която искаме да поемем като човечество. Това изисква нови взаимоотношения и новаторско мислене. 

След всяка една прожекция ще се проведе дискусия с продължителност един час. Всички чуждоезични филми са с български субтитри. 

Входът за всички събития, с изключение на работилниците, е дарение по желание, с препоръчителна стойност 5 лв. Набраните средства са предназначени за създаване и безплатно разпространение на сборник “(не)Възможното образование” 2019. 

Прочетете повече за филмите и работилниците на odo.bg.