Руски предприемач е продалият 86 апартамента край Кранево

Руски предприемач е продалият 86 апартамента край Кранево
Руският гражданин Алексей Кирянов е управителят на комплекс, обвинен за длъжностно присвояване в особено големи размери – 11 460 615 лева, представляващо особено тежък случай, съобщава monitor.bg. Както Добрич онлайн писа, Окръжна прокуратура в Добрич му повдигна обвинение за престъпление по чл.203, ал. 1 вр. с чл. 201 от Наказателния кодекс.


В момента Кирянов си е в Русия, но властите там отказват съдействие на прокуратурата в Добрич с мотива, че руската държава не допуска нейни граждани да бъдат съдени в друга държава.

Алексей Кирянов е в основата на изграждането на тузарския комплекс „Марина бей” между село Кранево и Златни пясъци. Той намира инвеститори за изграждането на скъпия комплекс от ваканционни апартаменти, проектирани от испански архитекти. Купува парцела за 3.6 млн. евро и строителството започва. Изпълнението е луксозно и имотите се купуват на цени между 1000 и 1600 евро на квадрат.

Успехът увлича руския предприемач и той решава да разшири комплекса с още няколко блокчета. През месец март 2012 г. базираната в Москва Международна инвестииционна банка (МИБ) се включва със заем за 6.6 млн. евро, отпуснат при лихва от 12%. Руснакът не е директен кредитополучател, а е управител на фирмата, която е създадена със специалното предназначение да изпълни проекта – "Олд тауър 7". След отпускането на кредита за строителство едноличен собственик на капитала й става банката.

Заради кризата, постепенно отношенията между Кирянов и МИБ се обтягат и на 19 януари 2015 г. банката решава да го освободи като управител и на негово място да назначи друг. Само че не успява да впише промяната в Търговския регистър, тъй като Кирянов подава жалба до съда в Добрич, с която постига спиране на вписването като вид обезпечителна мярка за бъдещ иск.

Докато тече обжалването и новото вписване е блокирано, Кирянов не стои бездеен и на 16 февруари 2015 г. руснакът сключва сделка пред балчишки нотариус, с която продава в пакет 86 апартамента от комплекса "Марина бей" в Кранево, собственост на банката, на офшорката „Камерай”, регистрирана в Белиз, за сумата от 775 000 лева. Това означава, че всеки апартамент е продаден за смешните малко над 9 000 лева.

След реализирането на сделката Алексей Кирянов изчезва с парите. Собственици на продадените от него апартаменти основно са руснаци, но има и важни българи.

Снимка: Интернет, комплекс "Марина бей"
Източник: monitor.bg


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+