Ропотамо - култово място за срещи в Добрич. За времето, когато там са продавали сладкиши и боза

Кой ли не знае Ропотамо, място, което отдавна е мираж. Тоест нищо вече не носи неговото име, но и занапред във времето хората ще продължават да се срещат там - на Ропотамо, където малки и големи преди са хапвали пица.

Ропотамо - култово място за срещи в Добрич. За времето, когато там са продавали сладкиши и боза


Но всъщност там все още стои мириса на сладкиши, сладолед и боза. Мирис на едно отминало незнайно време. Защото някога преди, на мястото на Ропотамо, е имало сладкарница. Носила е името “Прогрес”. Открита е след 1 948 година, пише Веселина Малчева в книгата си “Полъх от стария Добрич”. Намирала се на ъгъла на площад “Свобода” и улица “Г. Димитров” (дн. Независимост). Сладкарница “Прогрес” разполагала с две помещения. В първото сервирали боза и сладолед, а във второто - сладкиши.

По спомени на добричлии сладоледа давали в малки метални купи. Заведението имало кръгли маси и меки столове. Сладкишите били много вкусни. Хората обичали да посещават сладкарница “Прогрес” след манифестацията на 24 май.

Заведението е открито от няколко собственици на сладкарска кооперация, носеща същото име - “Прогрес”, която официално е регистрирана през 1 948 година. Сладката фурна станала цех на новооткритата сладкарска кооперация. Тя отваря и цех за варени и козуначени гевреци в центъра на града.

Срещу сладкарница “Прогрес” била тази на Киро Касабов - в бившия манифактурен магазин на Жанев (Теменугата). Днес там е хотел “Добруджа’.

Малко по-горе от сладкарницата на Киро Касабов, се намирала “България”. Сладкарницата е открита през 1 940 година. Собственици били Борис Митев и Петър Савов. Преди това е собственост на гърка Кириази, който се изселил в Румъния. 

Сладкарница “България” била най-луксозната в града. Имала мраморни масички и плюшени столове, била обзаведена по европейски. Вечер изнасяли музикално-атрактивни програми. Там се събирала интелигенцията на града - лекари, адвокати, студенти и артисти, дошли от Стара България. В сладкарницата продавали и билети за градски представления. 

В собствена работилница работили най-известните майстори-сладкари. Пасти, баклава, еклери, саварини, целувки и ореховки са радвали посетителите на сладкарница “България”.  През 1 940 година е създадена паста “Преселнички”, посветена на дошлите северодобруджанци. 

Приготвяли и сладолед по гръцка рецепта. Особено затруднено било снабдяването с лед, който произвеждали ръчно в малка работилница извън Добрич. Всеки ден превозвали ледени блокове, обвити в слама. 

За първи път в сладкарница “България” сервирали и ликьор. Закрита  е поради национализацията през 1 952 година. 

Статията е осъществена благодарение на книгата “Полъх от стария Добрич” на Веселина Малчева. Снимката на Ропотамо е предоставена от архива на Регионална библиотека "Дора Габе".