Отново се провежда кампанията "Кондом с Бонбон" в областта

Национална АНТИСПИН кампания по повод отбелязването на 14 февруари „Свети Валентин - Ден на влюбените“, ще премине под мотото „Узнай своя статус“.

Отново се провежда кампанията "Кондом с Бонбон" в областта

През 2018 г. над 324 000 лица са узнали своя ХИВ-статус.



През периода 1986 – 12.02.2019 г. в България са регистрирани общо 3 050 лица с ХИВ инфекция. От началото на тази година са открити нови 24 ХИВ–серопозитивни. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от инфектираните жени.

По път на инфектиране се запазва тенденцията от последните години. И през настоящата година 88% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция са се инфектирали по сексуален път. От регистрираните случаи през 2018 г. - 53% са от групата на мъжете, които правят секс с мъже, а 11% са се инфектирани при инжекционна употреба на наркотици.

И през 2018 г. най-засегната е възрастовата група 30-39 г. - 40%, следвана от възрастовата група 20-29 г. – 29%.

Географското разпространение показва, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са предимно в големите градове.

Честотата на новорегистрираните случай с ХИВ инфекция на 100 000 души население в страните от ЕС и ЕИП е 5.8, за България е 3.4, т.е. страната ни е с двойно по-ниско разпространение на ХИВ сред страните от ЕС и ЕИП.

РЗИ – Добрич е организирала и провежда кампания с масови прояви в партньорство с общините Добрич, Каварна и Тервел, Общински младежки център „Захари Стоянов”, гр. Добрич и БЧК-Добрич, а именно:

* През целия месец февруари се предвижда провеждане на лекции, обучения и викторини на теми: “Превенция на ХИВ/СПИН и СПИ”, “Превенция на рисково сексуално поведение” и „Контрацепция-нежелана бременност” в учебните заведения на област Добрич, съвместно с Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни на гр. Тервел и гр. Каварна;

* За периода 12-15.02.2019 г. на територията на областта ще се проведе кампания „Кондом с бонбон“ и конкурси за най-оригинално любовно послание с награди, осигурени от РЗИ-Добрич за най-добре представилите се;

* На 14.02.2019 г. съвместно с доброволци на БЧК-Добрич ще се раздават здравно-образователни материали и презервативи на населението в гр. Добрич;

* До края на месец февруари медицинските специалисти ще изнасят лекции и беседи в училищата на областта. Всяко училище ще отбележи 14 февруари с разнообразни форми и прояви по избор на учениците – изработка на рисунки, колажи, пана, „Валентинки” с оригинални послания, подреждане на табла с материали за СПИН;

* От 14.02. до 22.02.2019 г. включително е предвидено провеждане на дни на отворени врати на Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване (КАБКИС) при РЗИ - Добрич.

Всички желаещи да проверят своя ХИВ статус могат да го направят в КАБКИС към РЗИ – Добрич, който работи всеки ден от понеделник до петък от 8.30 до 17.00 часа.