Д-р Байчев: От промяната на цените на клинични пътеки ще страдаме областните и общински болници

Притесненията си от промяната на цените на някои клинични пътеки сподели за Добрич онлайн изпълнителният директор на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич д-р Светозар Байчев.

Д-р Байчев: От промяната на цените на клинични пътеки ще страдаме областните и общински болници

При нас те са с намалени цени, а се увеличават цените на по-непопулярни пътеки в големите болници, обясни той. Според изпълнителния директор на практика за същия обем от дейност болниците ще получават по-малко средства. По думите му по-ниско ще се заплащат някои клинични пътеки в гастроентерология, неврология, инфекциозни болести и други. От промяната на цените ще страдаме основно областните и общински болници, посочи д-р Байчев.

МБАЛ в Добрич все още не е подписала договора за 2019 година с Районната здравно-осигурителна каса. Очакваме да получим такъв от РЗОК и в законоустановения срок от 30 дни да го подпишем, каза д-р Байчев.

Както Добрич онлайн писа, вече са избрани началниците на седем отделения в МБАЛ, за които бе обявен конкурс, предстои да бъдат сключени договори с тях. Обявени бяха и конкурси за старши медицински сестри на седемте отделения, но подходящи кандидати има само за две от тях – Отделение по неврология и Първо вътрешно отделение, каза д-р Байчев. За едното болнично звено е избрана досегашната старша медицинска сестра, за другото е нова. Изпълнителният директор на МБАЛ обясни, че според Закона за лечебните заведения се изисква кандидатите да имат допълнителна образователно-квалификационна степен, а те на практика не я притежават. В петте отделения ще бъдат назначени временно изпълняващи длъжността старши медицински сестри до провеждане на конкурс, каза д-р Байчев.