Киноа, амарант и пъстърва в новото меню на детските заведения в Добрич

Киноа, амарант, заешко месо и пъстърва са сред новите продукти, които ще бъдат включени в менюто на детската млечна кухня, яслите и градините в Добрич.

Киноа, амарант и пъстърва в новото меню на детските заведения в Добрич

Освен безглутеновите варива, за децата, които имат непоносимост към лактоза ще бъдат въведени специални млека.



Първите стъпки за здравословно хранене в детските заведения на Добрич бяха направени преди 2 години с прекратяване на употребата на пържени храни и въвеждане на полезни зеленчуци, като карфиол и броколи. Общината е пред сключване на нови договори за доставка на хранителни продукти след двегодишна сага с обжалване на обществените поръчки.От средата на март менюто на децата ще бъде разнообразено с още 2 вида месо, риби и варива. Около 400 са децата, които се изхранват от млечната кухня. Полина е на година и 4 месеца, а майка й разчита изцяло на приготвената тук храна. Лена Митева адмирира нововъведенията в здравословното меню. Ивайло Тодоров има син на 1 година и дъщеря на 10. Според него всичко в млечната кухня се е подобрило драстично, като качество и като обслужване.

В детските градини здравословното меню също среща одобрението на родителите. В менюто на децата, които имат алергия към лактоза досега отсъстваше млякото. Тази пролет се въвеждат адаптирани млека, в които белтъка на кравето мляко е неутрализиран.