От качествени вино и любов глава не боли! Честит празник!

Отбелязваме Трифон Зарезан и Деня на влюбените

От качествени вино и любов глава не боли! Честит празник!

По традиция на 14 февруари отбелязваме деня на лозаря – Трифон Зарезан. Обичаят е свързан с първия процес от годишната обработка на лозата – пролетното ѝ зарязване.



За пазач на лозята се приема Свети Трифон, затова и в негова чест е празникът. Във всеки край на страната лозите се зарязват.

В нашия град ритуалът ще се проведе от 11.00 часа в Стария Добрич. В събитието ще участва Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с гл. художествен ръководител Стоян Господинов.

Ще бъдат обявени и резултатите от Конкурса за най-качествено вино – лично производство - реколта 2018 г., организиран от Община град Добрич и Къщата на виното. За най-добре представилите се са подготвени грамоти и предметни награди. 

Имен ден празнуват всички, които носят името Трифон, Трифона, Тричко, Тричка, Радка, Рачо. 

Денят на влюбените масово се отбелязва в Западна Европа. Традицията за писане на валентинки, подаряване на цветя и бонбони и пеене на серенади се е установила твърдо в съзнанието на хората.

Според традицията на английския двор в началото на 17-и век, на Свети Валентин младите мъже и жени си разменят пръстени и бонбони, пише БГНЕС. Всяка жена може да отиде и да помоли мъжа, когото харесва да стане неин съпруг. Важното е, че мъжът няма право да откаже на една дама. Но, ако все пак сърцето му вече е заето, той трябва да й подари копринена рокля.

Празнувайте, който празник желаете! Не чакайте само един ден, в който да покажете своята обич или да се съберете на чаша вино с приятели. Животът е твърде кратък, нека всеки ден бъде празник за нас. Помнете, че от качествени вино и любов глава не боли! Наздраве!