Мъж и жена, теглили пари с карта на норвежки турист, получиха условни присъди

Условни наказания получиха мъж и жена, ползвали неправомерно банковата карта на норвежки турист.

Мъж и жена, теглили пари с карта на норвежки турист, получиха условни присъди

Окръжният съд в Добрич одобри постигнатите между подсъдимите и прокуратурата споразумения, по силата на които двамата ще изтърпят наказания от по 3 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок.



36-годишният А. Р. и 33-годишната Т. Д. се признаха за виновни в това, че на 2 август 2016 година в балчишкото село Оброчище, в съучастие помежду си, са използвали платежния инструмент без съгласието на титуляря, като изтеглили сумата от 410.84 лева, равностойни на 1982.17 норвежки крони. 

От данните по делото става ясно, че ден преди престъплението пострадалият чужденец пристигнал в страната ни с цел туризъм и се настанил в курорт „Златни пясъци“. После той вечерял, посетил няколко питейни заведения, след което се прибрал в хотела, но тъй като не могъл да открие стаята си започнал да обикаля етажите. Тогава бил забелязан от подсъдимата и служител на хотела, който впоследствие е свидетелствал, че познавал жената като чест посетител. Норвежкият турист поискал да си купи вода и бил заведен от двамата до най-близкия магазин. Чужденецът платил покупката с кредитната си карта, като съобщил пин кода на подсъдимата и тя го въвела. След транзакцията кредитна карта на норвежеца останала в 33-годишната жена. После туристът бил изпратен до хотелската му стая, а жената си тръгнала.

Няколко часа по-късно тя се срещнала с втория подсъдим,  на когото предоставила кредитната карта на чужденеца. Двамата заминали заедно до село Оброчище, където платежният инструмент бил използван. Транзакцията била извършена преди пострадалият чужденец да установи липсата на кредитната си карта и да поиска от банката си в Норвегия тя да бъде блокирана.

Пред съда двамата подсъдими декларираха, че са подписали доброволно споразуменията и се отказват от по-нататъшното разглеждане на делата им по общия ред. Те вече са възстановили причинените имуществени щети на пострадалия.

Определението на Окръжен съд - Добрич е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда.