Кметът на Добрич заряза лозата и награди най-добрите винари в града (+СНИМКИ)

Добричлии отбелязаха Трифон Зарезан с възстановка на традиционния ритуал по зарязване на лозата, хубава народна музика, танци и наздравици с руйно червено вино.

Кметът на Добрич заряза лозата и награди най-добрите винари в града (+СНИМКИ)



Празникът започна с ритуал пред общината, в който се включиха кметът на града Йордан Йорданов и неговите заместници арх. Боян Коларов, д-р Емилия Баева, Елка Димова и Росица Йорданова.


След което в "Стария Добрич" се състоя възстановка на традиционния за всички лозари и винари ритуал по зарязване на лозата, а кметът на града бе провъзгласен за нейн цар. Йордан Йорданов приветства всички присъстващи и им пожела годината да бъде спокойна и плодородна.


За доброто настроение на празника се погрижи Професионален фолклорен ансамбъл "Добруджа" с гл. художествен ръководител Стоян Господинов.


Новопровъзгласеният цар на лозата Йордан Йорданов награди най-добрите винари на Добрич - победителите в конкурса за най-качествено вино, домашно производство, реколта 2018, организиран от Община град Добрич и "Къщата на виното". Тази година в него се включиха 68 винари. Първото място при белите вина бе присъдено на Тодор Драгнев, след него на второ и трето място се наредиха Петър Янков и Ивайло Михайлов. В категорията „Розе” за най-добър бе определен Стефан Николов, последван от Добрин Добрев на второ място и Тодор Драгнев – на трето. Грамота за най-добро домашночервено вино получи Васил Петков, втората награда отиде при Димитър Донев, а третото място зае Тодор Урумов.


Тази година бе  връчена и една специална награда за вино, произведено по специална технология. Тя отиде при Илия Илиев. Той поздрави всички със стихотворение, посветено на любовта и виното: 

„Отдавна е известно на земята, че има добри и божествени вина,

но най хубав виното, когато мъж го пие с хубава жена 

и когато сутрин се събудиш с главоболие в главата от младо вино и от младо тяло

 вземи огледай се и пийни вино отлежало”. 

Илия Илиев сподели, че тайната на технологията е изваждането на берлинското синьо от местните сортове грозде, защото то придава киселия вкус и синия цвят на виното.  „Това се получава като се загрее част от виното и се добави хума, след което се връща при останалото и то остава червено, сочно и приятно за пиене”, сподели Илия.